Business Internaţional

Antreprenorul cu origini româneşti care a crea unul dintre cele mai mari lanţuri de magazine

Antreprenorul cu origini româneşti care a crea unul...

Autor: Departamentul Economic

03.12.2023, 18:50 59

După ce bunicii săi au emigrat din România în Canada, iar părinţii săi, din Canada în Statele Unite, Jeffrey Brotman a reuşit să urmeze „visul american” şi, după ce s-a lansat în antreprenoriat cu un mic business de fashion, a reuşit să dea lovitura cu retailul alimentar, punând bazele Costco, al cincilea cel mai mare jucător de profil din lume la ora actuală, scrie Business Magazin.

Născut în Tacoma, Washington, în familia unor imigranţi evrei, Jeffrey Brotman a studiat la Universitatea din Washington, unde a obţinut o diplomă în ştiinţe politice. La finalul studiilor a pornit, alături de fratele său, primul business: o firmă care producea jeanşi pentru femei, denumită Bottoms. Ulterior au pus şi bazele unui retailer vestimentar pentru bărbaţi, Jeffrey Michael, activ în anii ’90.

Compania care avea să-i aducă însă succesul internaţional a fost Costco, pe care a lansat-o în 1982, alături de Jim Sinegal. Antreprenorul a servit ca preşedinte al companiei până la moartea sa, cu o scurtă acoladă între 1993 şi 1994, când a fost vicepreşedinte.

Brotman s-a numărat, de asemenea, printre primii investitori ai lanţului de cafenele Starbucks, din boardul căreia a şi făcut parte, dar şi din cel al altor businessuri, precum Seafirst Bank. În paralel cu activitatea de business s-a implicat şi în diverse acţiuni filantropice, în special în mediul academic.

Antreprenorul a fost căsătorit cu Susan Yhrailkill, alături de care a avut un fiu, activistul şi antreprenorul Justin Brotman, dar şi o fiică, Amanda, implicată, de asemenea, în mediul antreprenorial şi în zona de sustenabilitate, filantropie şi design. Brotman a murit pe 1 august 2017, la vârsta de 74 de ani.

În 1985, când compania ajunsese la o echipă de aproape 2.000 de angajaţi şi un număr de 17 depozite, Costco Wholsale Corporation s-a listat la bursă. La nivelul anului trecut jucătorul, al cincilea cel mai mare retailer din lume, cu venituri anuale de 55 de miliarde de dolari, funcţionând cu 858 de depozite şi o echipă de circa 304.000 de oameni în unităţi răspândite deopotrivă în America de Nord şi de Sud, Europa, Asia, Australia şi Noua Zeelandă.

Jeffrey Brotman, cofondator, Costco

1. S-a născut în Tacoma, Statele Unite;

2. A studiat Ştiinţe Politice la Universitatea din Washington;

3. S-a lansat în antreprenoriat cu un magazin de jeanşi pentru femei, Bottoms;

4. În 1985 a pus bazele Costco, alături de Jim Singal;

5. A fost membru al consiliului de administraţie în mai multe companii, inclusiv Starbucks;

6. Împreună cu soţia sa, Susan Yhrailkill, a avut doi copii, Justin şi Amanda, amândoi călcându-i pe urme în lumea antreprenoriatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO