Business Internaţional

Antrenorul Alex Ferguson se retrage de la Manchester United, din care a făcut în 27 de ani de activitate una dintre cele mai bogate echipe de fotbal

Alex Ferguson, unul dintre cei mai titraţi manageri din fotbalul mondial. Foto: AFP

Alex Ferguson, unul dintre cei mai titraţi manageri din fotbalul mondial. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

08.05.2013, 19:39 409

Alex Ferguson, unul dintre cei mai titraţi manageri din fotbalul mondial, se va retrage la sfârşitul acestui sezon de la conducerea clubului britanic de fotbal Manchester United după o carieră de peste un sfert de secol în care a făcut de două ori din echipa de fotbal campioană europeană. El va deveni director şi ambasador al uneia dintre cele mai bogate şi admirate echipe de fotbal din lume, scrie CNN.

„M-am gândit foarte mult timp la această decizie. Este momentul potrivit pentru retragerea mea“, a declarat antrenorul.

Ferguson, 71 de ani, a preluat Manchester United în 1986. Sub conducerea sa, echipa a câştigat de 13 ori campionatul Angliei, de cinci ori Cupa Angliei, de patru ori Cupa Ligii Angliei şi de două ori Liga Campionilor, în 1999 şi 2008. El este cel mai longeviv antrenor din istoria Angliei.

În cei 26 de ani în care Ferguson a antrenat echipa, Manchester United a fost listat de două ori la bursă. Prima oară clubul sportiv a fost listat la Bursa de Londra în 1991, însă în 2005 acţiunile Manchester au fost retrase de pe piaţa bursieră de omul de afaceri american Malcolm Glazer, după ce a devenit proprietarul clubului. 

În perioada 1991-2005, capitalizarea bursieră a clubului a crescut de la 47 milioane lire sterline (55,5 milioane euro) la 790 milioane lire sterline (933 milioane euro în prezent). Şapte ani mai târziu, Manchester United a fost listat la bursa de New York, după ce iniţial clubul intenţiona să se listeze la bursa de la Singapore. Prin oferta publică iniţială lansată la New York în august 2012, clubul a obţinut 233,3 milioane de dolari, la un preţ însă mai mic faţă de nivelul ţintit de acţionari.

Familia Glazer şi echipa de fotbal britanică au vândut atunci în total 16,7 milioane de acţiuni pentru un preţ de 14 dolari pe unitate. Volumul acţiunilor plasate pe bursă au reprezentat o participaţie de 10% la club, iar preţul ţintit în ofertă era de 16-20 de dolari pe acţiune.

În prezent, acţiunile Manchester United se tranzacţionează la un preţ de 18,7 dolari, cu 34% mai mult faţă de cotaţia acţiunilor din vara anului trecut.

În ianuarie anul acesta, Manchester United a devenit prima echipă sportivă din lume evaluată la trei miliarde dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO