Business Internaţional

Angela Merkel: La summit se va discuta despre creştere economică şi locuri de muncă

Summitul Consiliului European a început la Bruxelles. Victor Ponta, confundat cu Traian Băsescu

Foto: AFP

Autor: Mihai Draghici

28.06.2012, 16:31 1469

Liderii Uniunii Europene se concentrează pe susţinerea imediată a Spaniei şi Italiei, la începutul unui summit menit să găsească drumul de ieşire din criza financiară, relatează Bloomberg.

Cei 27 vor discuta despre achiziţii de obligaţiuni spaniole şi italiene, pentru reducerea costurilor împrumuturilor care se află la niveluri record, a declarat înainte de începerea reuniunii premierul finlandez Jyrki Kayainen, care a propus şi ca fondurile de stabilitate să cumpere obligaţiuni guvernamentale garantate, de pe pieţele primare.

Preşedintele francez Francois Hollande a declarat că a venit la Bruxelles cu "soluţii foarte rapide pentru susţinerea ţărilor cu dificultăţi pe pieţele financiare", care au făcut eforturi considerabile pentru echilibrarea finanţelor publice.

Cancelarul german Angela Merkel a afirmat că la summit se va discuta despre creştere economică şi locuri de muncă, potrivit Financial Times.

"Am creat un program bun, în special în privinţa investiţiilor în viitor şi a condiţiilor care vor crea mai multe oportunităţi de locuri de muncă, mai ales pentru tineri", a spus Merkel. Citiţi mai multe detalii aici.



Update 17:30 Liderii europeni au ajuns deja la Consiliul European, pentru a participa la două zile de discuţii, menite să ofere o soluţie la criza zonei euro.

Principalele subiecte de pe agendă sunt cadrul financiar multianual, acordul de creştere economică şi crearea de locuri de muncă, precum şi proiectul pentru o viitoare uniune politică europeană.



Citiţi şi:

În ce condiţii ar accepta Merkel eurobondurile

Francois Hollande propune "soluţii foarte rapide" pentru statele UE care au probleme



UPDATE 16.50 Premierul Victor Ponta a fost confundat la Bruxelles cu preşedintele României, Traian Băsescu. Jurnaliştii l-au strigat "domnule preşedinte al României", iar el i-a corectat: "Nu sunt preşedintele României"., scrie Gandul.



Reuniunea Consiliului European, pe tema crizei din zona euro şi intensificării integrării economice, a început la ora 15.25 (16.25, ora României), la Bruxelles, relatează AFP.

Liderii celor 27 de state membre UE urmează să aprobe un pact de creştere economică în valoare de 120 de miliarde de euro şi să pună bazele unei uniuni mai integrate, în special pe plan bancar.

Un alt subiect aflat pe agenda reuniunii este problema dobânzilor mari care afectează Spania şi Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO