Business Internaţional

Anemia economiei forţează companiile franceze la mariaje din interes şi vânzări de active

Anemia economiei forţează companiile franceze la...

Autor: Daniela Stoican

08.04.2014, 00:02 385

Poate că preşedintele Franţei, socialistul François Hollande, nu a intenţionat ca mandatul său să fie caracterizat de un val de fuziuni şi achiziţii realizate de cele mai mari companii franceze, dar acest lucru se întâmplă, scrie Businessweek.

Franţa corporatistă a intrat în febra tranzacţiilor, producătorii de ciment Lafarge şi Holcim fiind în negocieri pentru a crea un gigant în domeniu cu venituri de peste 40 miliarde de dolari. Vivendi este pe cale să părăsească sectorul wireless prin vânzarea diviziei de telefonie SFR pentru mai mult de 23 de miliarde de dolari, către Altice. Aceste tranzacţii vin după eforturile Peugeot pentru majorarea capitalului cu 4,1 miliarde de dolari care vor face din compania chineză Dongfeng Motor un partener şi acţionar al producătorului francez de autovehicule.

Tranzacţiile arată că cele mai mari companii franceze iau decizii strategice fără să aştepte revenirea economiei, a doua ca mărime din UE. Lafarge şi alte companii caută creştere în altă parte în timp ce Hollande se chinuie să-şi îndeplinească promisiunea de a reduce taxele cu forţa de muncă cu 30 de miliarde de euro şi să relaxeze reglementările de pe piaţa muncii. „Un motiv pentru care companiile franceze sunt mai activ implicate în fuziuni şi achiziţii este modul cum sunt conduse companiile – având o orientare spre străinătate mai mult decât oriunde în altă parte“, spune Philippe Delmas, fost director executiv al Airbus. „Acest lucru este alimentat şi de condiţiile şi climatul din ţară, care sunt foarte complicate.“

Economia franceză a avut o creştere slabă în ultimii doi ani, în timp ce partenerii comerciali, inclusiv SUA şi Marea Britanie, şi-au majorat producţia. Numărul solicitărilor de ajutor de şomaj este la nivelul record de 3,35 milioane în Franţa, ceea ce ţine pe loc cheltuielile de consum şi creşterea salariilor.

Chiar şi înainte de tranzacţia Lafarge-Holcim, Franţa era cea mai activă ţară din Europa din punct de vedere al preluărilor, cu tranzacţii de 60 miliarde de dolari anul acesta, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Suma este de două ori mai mare decât cea din Marea Britanie sau Germania.

Cu o piaţă internă relativ mică şi foarte reglementată, companiile franceze au de multă vreme o viziune globală. Companii precum Alstom, producătorul de medicamente Sanofi şi conglomeratul din domeniul luxului LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton realizează cea mai mare parte a vânzărilor în străinătate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO