Business Internaţional

Ancheta declansata de Spitzer la Marsh pune companiile din domeniul asigurarilor intr-o lumina proasta

25.10.2004, 00:00 86


Cu o luna in urma, cele mai mari companii de asigurari din SUA au primit citatii din partea procurorului general al New Yorkului, prin care acesta le chema sa raspunda la o intrebare exploziva: Au fost ele implicate vreodata in fraudarea ofertelor?


La o saptamana dupa aceasta, apareau primele declaratii, cateva dintre cele mai mari companii din domeniu recunoscand ca au dat bani unor brokeri de asigurari pentru ca acestia sa-si orienteze clientii spre serviciile oferite de companiile respective si ca au lansat oferte false pentru a induce in eroare clientii. Raspunsurile lor pripite au dezvaluit o schema ampla de "aranjare" a preturilor, intr-o industrie de 1.100 de miliarde de dolari, scrie The Wall Street Journal.


Prezentand situatia unor colaboratori apropiati, procurorul general Eliot Spitzer a comparat-o cu "comportamentul de cartel" din crima organizata. "Este la fel ca si 'Clubul Cimentului' organizat de Mafie", a adaugat Peter Pope, principalul colaborator al lui Spitzer in aceasta ancheta, facand referire la un sistem in care un contractor corupt din industria cimentului oferea contracte prin rotatie unor companii de constructii, in schimbul unor contributii periodice.


Principalul protagonist al acestui scandal este compania Marsh & McLennan, cel mai mare broker de asigurari din lume, care controleaza mai mult de un sfert din aceasta piata, care se pare ca a jucat rolul contractorului corupt. Intr-o pledoarie sustinuta de Spitzer la tribunalul din New York, acesta a aratat ca Marsh a inselat clientii companiei prin falsificarea ofertelor si a colectat mari sume de bani din partea companiilor de asigurari pentru ca a directionat clientii inspre ele. Acuzatiile au fost urmate de doua saptamani in care companii de asigurari importante, precum American International Group sau Hartford Financial Services Group au incercat sa-i aduca dovezi procurorului general care sa arate cum a functionat schema cu cei de la Marsh. Aceste companii sperau ca, ajutandu-l pe Spitzer sa-si instrumenteze cazul, vor fi tratate cum mai multa ingaduinta. Spitzer a reusit, deasemenea, sa obtina pledoarii de vinovatie din partea a doi oficiali de rang mediu de la American International, precum si de la un director de la Ace si se asteapta noi marturisiri in saptamanile ce urmeaza.


Falsificarea ofertelor este un fenomen de amploare, ceea ce face posibil ca in scandal sa fie implicate si alte companii importante, si ar putea duce la o examinare atenta a intregii piete a asigurarilor. Urmatorii care ar putea intra in vizorul unei anchete sunt cei de la Aon, al doilea broker de asigurari din Statele Unite, care au o cota de piata de aproape 20% si venituri din activitatea de brokeraj de 6,7 miliarde de dolari anual. Anchetatorii verifica daca si compania din Chicago a primit bani pentru a influenta clientii si daca a participat la falsificarea ofertelor. Spitzer mai verifica daca Aon si-a directionat clientii spre companii de asigurari dispuse sa apeleze la serviciile sale pentru obtinerea unor contracte de reasigurare. Aon a fost si ea citata in ancheta lui Spitzer, insa a declarat ca astfel de practici contravin politicii companiei.




Asigurarile sunt o afacere cu multe ascunzisuri


Exista deja semne ca scandalul s-ar putea extinde in intreaga industrie a asigurarilor. Spitzer are in plan sa verifice daca si firmele din domeniul asigurarilor de viata si de sanatate au apelat la astfel de metode de manipulare a clientilor. Doua companii au fost citate din nou in ancheta, firma de asigurari de viata MetLife si National Financial Partners, broker pentru unele persoane bogate si companii mai mici. "Ancheta noastra vrea sa ajunga in toate ungherele domeniului asigurarilor, pentru a determina exact cat de corupte sunt practicile de afaceri in acest domeniu", a declarat Spitzer.


Valoarea companiilor de asigurari a scazut cu zeci de miliarde de dolari. Actiunile Marsh s-au redus cu mai mult de o treime, valoarea pachetului de actiuni al companiei inregistrand o pierdere totala de 9 miliarde de dolari. Intre timp, alte firme financiare analizeaza posibilitatea de a-si deschide unitati de brokeraj in domeniul asigurarilor, la care sa angajeze brokeri care ar pleca de la Marsh, sau sa absoarba personalul ramas fara loc de munca in cazul eventualei desfiintari a companiei Marsh.


Deocamdata, cea mai fierbinte pozitie in aceasta industrie o ocupa Jeffrey Greenberg, presedintele Marsh. In cadrul conferintei de presa in care a anuntat deschiderea urmaririi penale impotriva lui Marsh, Spitzer a declarat ca nu va discuta cu managementul acestei companii. In ultimul an, Spitzer a gasit numeroase probleme la Marsh. Toamna trecuta, fondul de investitii Putman Investments, detinut de Marsh, a devenit primul fond mutual acuzat intr-un scandal in legatura cu existenta unor clienti favorizati, care puteau vinde sau cumpara actiuni la preturi care ii dezavantajau pe ceilalti clienti.


La originea scandalului de asigurari stau acuzatiile de falsificare a ofertei si primirea de bani pentru trafic de influenta. O privire mai atenta in activitatea firmelor de brokeraj cu asigurari ne arata de unde provin aceste acuzatii. De obicei, firmele care cauta asigurare apeleaza la serviciile unor brokeri, precum Marsh, care la randul lor, solicita oferte din partea companiilor de asigurari. Marsh este acuzata ca a pus la punct un sistem prin care prezenta oferte artificiale foarte scumpe din partea unor asiguratori, pentru a face ca oferta unei companii sa para cea mai ieftina si pentru a orienta astfel clientul spre acea companie. Astfel de mecanisme violeaza legile antitrust ale statului New York, precum si datoria morala a brokerului de a actiona in interesul clientului. Obiectul procesului este si sistemul de comisioane, practica larg intalnita in randul companiilor de asigurari de a plati brokerilor comisioane direct proportionale cu valoarea contractelor pe care acestia le directioneaza spre companie. De fapt, tocmai aceste comisioane au fost motivul initial al deschiderii anchetei, multi asigurati fiind nemultumiti de aceste plati pe care companiile de asigurari le efectuau brokerilor.




Primarul scoate la iveala slabiciunile sistemului de control in domeniul asigurarilor


Ancheta in curs evidentiaza slabiciuni in sistemul de control din industria asigurarilor, care este singurul domeniu din sectorul serviciilor financiare fara un agent de control federal. Cele doua intrebari arzatoare la care se cauta raspuns sunt: cat de sus in ierarhia manageriala merg aceste acuzatii si cat de mult s-a extins fenomenul in lumea asigurarilor. Ancheta interna demarata de AIG in urma citatiei primite de la Spitzer nu a gasit deocamdata probe care sa evidentieze implicarea managementului central al companiei. Cei doi directori care au pledat vinovati lucrau pentru o unitate secundara, AIG American Home Assurance.


Investigatiile lui Spitzer au declansat si o serie de procese private. Marsh, Aon si Willis Group Holdings, o alta firma de brokeraj au fost date in judecata de Opticare Healthy Systems, iar un grup de asigurati a deschis un proces civil, intr-un tribunal din California, impotriva unui broker de asigurari din San Diego si a trei mari companii de asigurari, MetLife, Prudential Financial si Cigna, acuzandu-le de practici ilegale.


Managerii din lumea asigurarilor se intreaba daca Marsh, care era renumita pentru calitatea serviciilor si devotamentul fata de clienti, poate sa depaseasca aceasta situatie si sa-si mentina suprematia in domeniul brokerajului de asigurari. La Marsh, comisioanele reprezentau un procentaj semnificativ din venitul total, Spitzer sustinand ca acestea s-au ridicat la 800 de milioane de dolari, din veniturile de 11,5 miliarde de dolari inregistrate de Marsh anul trecut, ridicand profitul la 1,5 miliarde de dolari. Lipsa acestor comisioane va conduce probabil la o scadere a castigului pe actiune, estimat pentru 2005, de la 3,45 dolari la 2,25 dolari. Conducerea de la Marsh continua sa sustina ca nu a stiut nimic despre falsificarea ofertelor, insa Spitzer a gasit multe exemple in care brokerii au fost presati de conducere sa favorizeze anumiti ofertanti. Unii manageri de la Marsh au facut o lista care cuprindea emitentii de polite favorizatI sI brokerii erau recompensati in functie de cate contracte incheiau pentru companiile de pe lista.


Falsificarea ofertelor a fost introdusa "in practica" in 2001, ducand colaborarea celor de la Marsh cu companiile de asigurari la un nou nivel. Companiile de asigurari au acceptat sa participe la aceasta schema, acceptand sa piarda unele contracte, insa stiind ca vor fi ajutate de Marsh sa obtina altele. Uneori, Marsh chema la intalnirile cu clientii reprezentanti din partea unor companii de asigurari pentru a spori credibilitatea ofertelor prezentate. In absenta unei oferte artificiale, Marsh se substituia companiilor de asigurari, inaintand clientilor oferte false, pentru a crea impresia de concurenta. In cateva cazuri, AIG a primit contracte neasteptate, in urma unor licitatii artificiale, dupa ce ofertantul real se retragea in ultimul moment. In aceste conditii, AIG trebuia sa-si pregateasca analiza dupa primirea contractului. Toate acestea, si multe altele, au fost scoase la iveala de ancheta lui Spitzer.


Pana acum ancheta lui Spitzer s-a concentrat asupra segmentului de asigurari in caz de calamitate, care este doar o mica parte a pietei asigurarilor, dar el anuntat ca va examina si activitatea celorlalte segmente, cum sunt asigurarile de sanatate si de viata, sau asigurarile pentru locuinte si automobile, sugerand ca si in aceste domenii vor fi descoperite nereguli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO