Business Internaţional

Analistii sustin ca Fed va ridica din nou rata dobanzii

10.11.2004, 00:00 13



Banca Centrala a SUA, incurajata de cresterea peste asteptari a numarului de locuri de munca, nu isi va modifica politica monetara (de majorare graduala a ratei dobanzii) si va ridica azi, rata dobanzii de interventie, conform estimarilor analistilor.



Toti cei 88 de economisti intervievati de Bloomberg se asteapta ca membrii comitetului federal de Open Market, responsabil cu stabilirea ratei dobanzii de interventie, sa creasca aceasta rata cu 0,25 puncte procentuale, pana la pragul de 2%.



Astfel, sustin economistii, asteptarile privind o noua majorare a dobanzilor in decembrie (oricat de neobisnuite ar fi, avand in vedere istoricul politicii monetare americane) devin realiste.



Cele 337.000 noi locuri de munca create in luna octombrie (cel mai mare numar din martie), au convins tot mai multi investitori ca Banca Federala de Rezerve va creste rata dobanzii de referinta atat astazi, cat si luna viitoare, astfel incat rata dobanzii la imprumuturile interbancare overnight va incheia anul la 2,25%.



"Nu cred ca vor modifica politica monetara in sensul unei pauze", a declarat William Dudley, economist sef la Goldman Sachs. "Ei ar putea declara insa ca politica adoptata depinde de datele furnizate de economie", a continuat Dudley.



Banca centrala a SUA are, de fapt, destule motive pentru a oscila intre cele doua directii diferite de politica monetara. Pe de o parte, pretul ridicat al petrolului ameninta sa exercite presiuni inflationiste, ceea ce ar fi un posibil stimulent pentru a ridica rata dobanzii. Pe de alta parte insa, exista semne ca economia americana isi incetineste cresterea, caz in care se recomanda mentinerea ei la un nivel scazut.



Ieri, economistii si-au revizuit estimarile privind cresterea economiei americane in ultimul trimestru, miscare efectuata pentru a treia luna consecutiv. In ultimul sondaj realizat de Bloomberg News, si care a inclus 65 de economisti, estimarile privind ritmul anual de crestere al celei mai mari economii din lume in perioada octombrie-decembrie 2004 au fost reduse de la 3,8%, cat se preconiza luna trecuta, la 3,5%.



Pe al treilea trimestru, economia americana a crescut cu 3,7%.



In ciuda prognozelor nefavorabile, economia americana a creat, in medie, 225.000 de locuri de munca lunar, incepand cu luna august, a declarat Departamentul Fortei de Munca.



"Daca angajarile continua sa se faca in acest ritm, o alta miscare de majorare in decembrie pare necesara", a apreciat Mark Spindel, seful departamentului de investitii la International Finance Corporation, o ramura a Bancii Mondiale.



Unii oficiali ai Fed, printre care Janet Yellen si vice-presedintele Roger Ferguson, au sugerat in discursuri recente ca banca nu va majora neaparat dobanda la fiecare intalnire. "Este clar ca rata dobanzii va trebui sa creasca pe masura ce inaintam in timp, dar ritmul acestei cresteri va trebui sa fie legat de evenimentele in desfasurare", a declarat Yellen, presedinte al bancii federale din San Francisco, intr-un discurs din 21 octombrie.



Moneda americana si-a mai incetinit, cel putin temporar, declinul fata de euro, dupa ce membrul consiliului Bancii Centrale Europene, Guy Quaden, s-a alaturat presedintelui Jean-Claude Trichet in afirmatia ca avansul monedei unice nu ar fi benefic pentru economia europeana.



"Ar fi de nedorit ca aprecierea euro sa continue, si cu atat mai mult nu ar trebui sa se accelereze", a declarat Quaden.



Luni, presedintele BCE declarase ca "miscarile recente, care tind sa fie brutale pe piata valutara, intre euro si dolarul american, nu sunt binevenite".



Ieri, dolarul american era cotat la 1,2915 unitati pentru un euro. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO