Business Internaţional

Analiştii cred că SUA prezintă date denaturate privind şomajul, iar rata reală ar fi de 16%, nu de 8%

Analiştii cred că SUA prezintă date denaturate privind  şomajul, iar rata reală ar fi de 16%, nu de 8%

Politicile economice ale lui Barack Obama, preşedintele SUA, sunt aspru criticate. AFP/Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

18.09.2012, 00:05 1231

Economia Statelor Unite îşi revine prea încet, iar condiţiile de pe piaţa muncii sunt dure. Oficial, rata şomajului este 8,1%, la trei ani după sfârşitul celei mai severe recesiuni de după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar analiştii cred că, în realitate, şomajul se ridică la 16%. Congresmenii din Washington, ocupaţi cu luptele politice, fac prea puţin pentru a da o şansă celor aproape 13 milioane de americani care nu îşi pot găsi un loc de muncă.

Au mai rămas 50 de zile până la alegerile pre­zidenţiale din Statele Unite şi tema principală a luptei dintre candidaţi este crearea locurilor de muncă. Actualul preşedinte, democratul Barack Obama, vrea să facă aceasta mărind impozitele pentru cei mai bogaţi, să scutească de taxe anumite afaceri şi să cheltuiască mai mult pe lucrări publice. Rivalul său, republicanul Mitt Romney, vrea impozite mici pentru toată lumea, tăieri de taxe pentru companii, dereglementare şi stimularea producţiei de petrol şi de gaze naturale.

Până la alegeri, Federal Reserve încearcă deja să ia măsuri care să ajute economia să creeze slujbe. Săptă­mâna trecută, banca centrală americană a anunţat un program de achiziţii de obligaţiuni, de 40 mld. dolari în fiecare lună, derulat până când piaţa locurilor de muncă se însănătoşeşte şi economia creşte sustenabil. Fed va cumpăra obligaţiuni ipotecare pentru a reduce dobânzile creditelor ipotecare şi a stimula cumpărarea de locuinţe şi, prin urmare, angajările. Sectorul imobiliar şi activi­tă­ţile adiacente reprezintă 30% din economia americană.

Mai mulţi analişti s-au arătat însă sceptici cu privire la eficienţa programului. Deşi bursele au reacţionat pozitiv imediat după anunţul preşedintelui Fed, Ben Bernanke, viitorul depinde de cât de repede încep să apară rezultatele. "Dacă rata şomajului scade de la 8,1% la un 7,6%, atunci creşterea ar continua pe pieţe. Dar dacă rămâne la 8,1% mai multe luni, încep să apară grijile", a spus Graham Bibby, CEO al Richmond Asset Management din Hong Kong, pentru CNBC.

În plus, Bibby a explicat şi că rata şomajului este probabil mai aproape de 16%, luând în calcul alte criterii nefolosite de autorităţile americane. "De exemplu, dacă eşti şomer de 12 luni şi nu ai fost la serviciul de angajări, nu ai fost la interviuri, nu ai citit anunţurile de angajări etc., atunci eşti scos din cifrele oficiale de şomaj pentru că nu se consideră că vrei să te angajezi. Cu toate acestea, tot şomer eşti", a spus el.

"Cel mai eficace program pentru piaţa muncii e să convingi oamenii că nu au nevoie de un loc de muncă"

Ideea este susţinută de analistul Peter Morici, care arată, într-un comentariu preluat de Boston Herald, că scăderea ratei şomajului la 8,1% în august 2012 de la 10% în octombrie 2009 a fost posibilă doar fiindcă 581.000 de persoane au renunţat la a mai căuta de lucru. "Cel mai eficace program de stimulare a angajărilor pare să fie să convingi oamenii că nu au nevoie de un loc de muncă", scrie Morici. El anticipează că planul Fed de reducere a dobânzilor va avea efecte limitate, deoarece acestea sunt deja foarte scăzute, şi recomandă rezol­varea problemelor structurale care îngreunează crearea locurilor de muncă, respectiv deficitul comercial imens şi politicile disfuncţionale în domeniul energiei. Mărirea producţiei interne de petrol, reducerea dezechilibrului comercial, relaxarea reglementărilor în afaceri şi limitarea serviciilor şi costurilor în sănătate ar crea cinci până la zece milioane de locuri de muncă şi ar diminua rata şomajului până la 5%, crede Morici.


De ce nu mai cheltuiesc americanii de rând

Analistul John Mangun argumentează, în Business Mirror, că injectarea de bani ieftini în economie nu va avea niciun efect, pentru că băncile au deja la dispoziţie 9.000 mld. dolari pe care să îi ofere împrumut la dobânzi mici şi niciun client nu vrea să cheltuiască. "Americanii nu cheltuiesc pentru că economia nu creează destule lo­curi de muncă bine plătite. Majoritatea slujbelor create sunt cele cu salarii mici din sectorul de servicii. Mai mult, din cauza grijilor pentru viitor, cetăţenii economisesc şi în­crederea consumatorilor a căzut de-a lungul anului 2012." Analistul John M. Mason crede că problemele economiei americane sunt structurale şi nu ciclice aşa cum a spus preşedintele Fed, Ben Bernanke, ceea ce înseamnă că nu pot fi rezolvate prin ajustări monetare. Într-o analiză publicată de Seeking Alpha, Mason arată că nivelul utilizării capacităţii productive a SUA a ajuns la 78,5% anul acesta. Utilizarea scade constant încă din anii 1970. Concomitent, rata de participare la forţa de muncă, adică ponderea populaţiei active în populaţia totală cu vârstă de muncă, a fost 63,5% în august, cel mai scăzut nivel din anii 1970.

Nici companiile americane nu au veşti bune pentru piaţa muncii. Grupurile mari se aşteaptă ca profiturile trimestriale să scadă pentru prima oară din 2009, potrivit New York Times. În afară de economia anemică din SUA, cauzele scăderii includ recesiunea din Europa, avansul mai redus al economiei chineze şi o serie de majorări de taxe şi tăieri de cheltuieli guvernamentale care se vor declanşa la începutul anului viitor. Deşi nu se întrezăresc concedieri semnificative din cauza profiturilor mai mici, companiile nu văd semne de creştere care să indice nevoia de angajări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO