Business Internaţional

Un an bun pentru „unicornii” europeni. Numărul de startup-uri tech evaluate la 1 mld. dolari în Europa a depăşit totalul companiilor similare create în 2021 în China, unde autorităţile au trimis fiori reci către mediul de business

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

01.01.2022, 23:02 445

Europa a depăşit China în ceea ce priveşte crearea de startup-uri tech în valoare de cel puţin un miliard de dolari, conform unei analize care subliniază ascensiunea Europei şi efectele represaliilor lansate de autorităţile chineze asupra antreprenoriatului. Cele două economii încă să află în spatele Statelor Unite cu privire la crearea aşa-numiţilor unicorni, notează The Wall Street Journal.

În 2021, Beijingul a luat în vizor unele dintre cele mai puternice companii chineze, precum Alibaba Holding Group, Tencent Holdings şi Didi Global, generând o scădere în termeni de capitalizare care încă reverberează în urechile multor investitori. Între timp, Europa a atras din ce în ce mai multe investiţii pentru a-şi extinde industria tech, în special din partea fondurilor americane.

Deşi China are de departe mai mulţi giganţi tech decât Europa, cât şi o piaţă internă mai mare, trendurile şi-au schimbat cursul în ultimul an, reiese dintr-o analiză efectuată de firma de capital de risc Atomico, cu sediul în Londra.

Anul acesta, China a înregistrat 26 de companii tech noi cu evaluări individuale de peste un miliard de dolari, cunoscute drept unicorni, atingând un total de 300. Europa a numărat 98 de noi unicorni în 2021, însumând 321 de astfel de companii. Atomico defineşte Europa prin cei 27 de membri UE şi 18 alte state, inclusiv Regatul Unit, Norvegia şi Elveţia.

Între timp, Statele Unite au obţinut 384 de unicorni în 2021 şi au ajuns la 1.178.

De asemenea, Europa a depăşit China raportându-se la investiţiile de tip venture capital de anul acesta. În primele nouă luni din 2021, China a atras în acest sens 45 de miliarde de dolari, faţă de 52 de miliarde pentru întreg anul 2020.

Manageri de fonduri, strategi şi fonduri se aşteaptă ca bursele europene să doboare noi recorduri în 2022

Europa a întrecut deja rezultatul de anul trecut, 48 de miliarde de dolari, întrucât a atras un nivel record de 77 de miliarde de dolari până la finalul lunii septembrie. Prin comparaţie, investiţiile de tip venture capital din Asia s-au apropiat de 110 miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului curent.

Investitorii, în mare parte din Statele Unite, şi-au îndreptat atenţia către Europa pe fondul unui număr tot mai mare de startup-uri tech, lansate de o populaţie de antreprenori aflată în continuă creştere. De-a lungul anilor, guvernele europene şi UE au încurajat oamenii să îşi deschidă propriile lor afaceri şi să îşi asume un grad mai ridicat de risc, pe măsură ce plasele de salvare „tradiţionale” ale continentului au devenit tot mai tensionate din cauza peisajului economic şi schimbărilor demografice.

„Investitorii se luptă cu incertitudinile. Stabilitatea Europei este o fundaţie grozavă pentru construirea unui ecosistem tech sănătos, fapt de a devenit tot mai evident în ultimul timp”, spune Tom Wehmeier, unul dintre autorii analizei Atomico.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO