Business Internaţional

Americanii vor să finanţeze media maghiară secată de bani în războiul cu premierul Viktor Orban

Statele Unite ale Americii au hotărât să acorde finanţare instituţiilor mass-media din Ungaria rurală, unde aliaţii prim-ministrului Viktor Orban au ajuns să domine industria. Media maghiară improvizează modalităţi de a furniza ştiri pe lângă activitatea în presă a guvernului, potrivit Bloomberg.

Departamentul de Stat al Americii va acorda până la 700 de mii de dolari pentru a stimula creşterea de instituţii de presă în afara capitalei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA, Richard Damstra. Termenul până la care diverşi aplicanţi, care doresc să susţină un mod obiectiv de a face presă, se va încheia în ianuarie, iar finanţările nu vor fi acordate decât după alegerile parlamentare din luna mai.

Ungaria a coborât, anul acesta, pe locul 71 în clasamentul libertăţii jurnaliştilor, realizat de către organizaţia non-profit Reporters Without Borders (Reporteri fără frontiere – n. red), de pe locul 23, poziţie pe care s-a aflat în 2010, an în care Viktor Orban s-a întors în funcţie, în timp ce aliaţii săi au cumpărat posturi de televiziune şi radio, adesea din banii statului.

Acţiunile represive împotriva instituţiilor media independente din Ungaria au generat tensiuni cu Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană. Diplomaţii americani au atras atenţia asupra îngrădirii libertăţii presei şi poziţiei precare pe care o au furnizorii independenţi.

„Stăpânirea instituţiilor media este atât de puternică în unele zone rurale, încât doar propaganda guvernamentală este disponibilă în mass-media locală şi regională”, a spus Agnes Urban, un analist al institutului de cercetare Mertek.

Guvernul maghiar respinge afirmaţia potrivit căreia ar suprima independenţa instituţiilor media. „Nimeni nu restricţionează libertatea presei în Ungaria”, a declarat Levente Magyar, secretar de stat la Ministerul de Externe, în luna octombrie. 

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.