Business Internaţional

Americanii se pregatesc de intrarea economiei in recesiune si reduc din cheltuieli

Americanii se pregatesc de intrarea economiei in recesiune si reduc din cheltuieli

Vanzarile de masini sport si alte bunuri din clasa de lux au cel mai mult de suferit in cazul unei recesiuni economice

07.03.2008, 15:45 16

Vacantele la hoteluri de lux, automobilele sport si alte simboluri distincte ale progresului american s-ar putea numara printre primele victime ale recesiunii din SUA, in contextul in care consumatorii si companiile cheltuiesc tot mai mult pentru nevoile cotidiene.
Pentru furnizorii acestor bunuri si servicii, de la American Airlines si Starwood Hotels & Resort pana la producatorii de automobile din Detroit, 2008 ar putea fi primul dintr-un sir de ani nerentabili.
Desi numeroase companii nu au intampinat inca o scadere puternica a cererii, ele se pregatesc totusi pentru aceasta eventualitate, in conditiile incetinirii ritmului de crestere al economiei mondiale.
"Cel putin pentru o vreme, situatia nu va fi usoara", a spus Jim Farley, directorul de marketing al companiei Ford Motor.
Incurajati de valoarea in crestere a locuintelor pe care le detineau, numerosi consumatori americani au cheltuit cu usurinta sume considerabile. Acum, cand imprumuturile sunt mai greu de contractat din cauza scaderii preturilor imobiliare si a inaspririi conditiilor de creditare, se pare ca si stilul de a cheltui al americanilor se va schimba.
"Consumatorii din SUA au trait in ultimii sase sau sapte ani de pe urma caselor lor. Orice zona a economiei dependenta de consumul clasei de mijloc va fi una vulnerabila", este de parere John Schmitt, economist la Center for Economic and Policy Research din Washington.
Vanzarile anuale de masini si camioane usoare au scazut in ianuarie la aproximativ 15,2 milioane de unitati, de la 16,7 milioane de unitati in 2007.
Toyota, Ford, Chrysler, Honda si Nissan au inregistrat toate o scadere a vanzarilor in prima luna a acestui an. General Motors, numarul unu in industria auto, a inregistrat o usoara crestere datorita noilor sale modele.
Vanzarile de masini noi de anul trecut au fost cele mai scazute din 1998 incoace si multi analisti si producatori estimeaza ca vanzarile vor continua sa scada in 2008.
Alan Mulally, directorul executiv al Ford, a declarat ca grupul pe care il conduce va reduce productia de masini din America de Nord cu oricat va fi necesar pentru a-si atinge tinta de a reveni pe profit anul viitor.
"Vom cerceta piata in fiecare luna si vom vedea la ce nivel se afla cererea", a spus Mulally. Firma de consultanta Global Insight estimeaza ca grupurile auto din Detroit vor reduce productia cu aproximativ 8,8 milioane de unitati anul acesta, comparativ cu 9,5 milioane de unitati in 2007, adica echivalentul a aproximativ patru fabrici de asamblare. Reducerile vor fi, probabil, mai mari daca economia americana isi continua traseul in recesiune.
Si companiile aeriene se restrang. Multi dintre marii transportatori au redus planurile de extindere pentru anul acesta, in special pe rute ce leaga doua orase din SUA.
"De fiecare data cand intram in recesiune, companiile aeriene sunt afectate. Turismul are putere discretionara", este de parere Nicole Crain, profesor de economie la Lafayette College.
Zborurile cu un grad mare de ocupare si tarifele mai mari au ajutat companiile aeriene sa inregistreze profit anul trecut. Giovanni Bisignani, directorul executiv al International Air Transport Association, a spus ca este foarte probabil ca cererea de calatorii aeriene sa fi atins un maxim. "Nu vor mai fi performante in 2008. Pretul petrolului este mai mare ca niciodata. Instabilitatea economica ce insoteste criza ipotecara se agraveaza, iar o cerere mai slaba a pasagerilor in luna decembrie dicteaza ritmul pentru lunile urmatoare", a spus Bisignani. O reducere a cererii din partea clientilor companiilor aeriene ar scadea si mai mult profitul acestor companii, daca el nu va fi insotit de o scadere a pretului combustibilului.
Gerard Arpy, directorul executiv al companiei aeriene American Airways, a declarat, dupa ce compania sa a inregistrat o pierdere in ultimul trimestru, ca "avem de depasit numeroase provocari".
Operatorii hotelieri ar putea intampina aceleasi probleme chiar daca cererea a ramas ridicata in primele doua luni ale acestui an. Starwood, cel care detine lanturile Sheraton, W si Westin, a redus estimarile pentru anul in curs din cauza "instabilitatii din economia americana si a impactului sau asupra turismului".
"Foarte multi americani vor decide sa nu plece intr-o vacanta costisitoare, sa nu-si cumpere o masina. Nu trebuie sa-ti pierzi slujba pentru ca rata somajului sa iti afecteze rata de consum. Trebuie sa te uiti peste umar", a spus Schmitt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO