Business Internaţional

Americanii privesc cu optimism la evoluţia economiei lor, în timp ce europenii se uită cum le intră recesiunea în casă

Americanii privesc cu optimism la evoluţia economiei lor, în timp ce europenii se uită cum le intră recesiunea în casă

Economia SUA a înfiinţat 200.000 de locuri de muncă în decembrie, ceea ce creşte şansele preşedintelui american Barack Obama de a fi reales în funcţie în noiembrie

Autor: Andreea Mindrila

09.01.2012, 00:06 608

Încrederea în economia europeană a mediului de afaceri şi a populaţiei s-a redus în decembrie pentru a zecea lună consecutiv, şomajul se află la nivelul maxim record, iar cheltuielile consumatorilor au scăzut. Acestea sunt doar câteva dintre semnele care sugerează că economia unei mari părţi din uniunea monetară a intrat deja într-o recesiune care s-ar putea prelungi mult în 2012.

Indicatorul Comisiei Europene care măsoară încrederea în economie a scăzut în luna decembrie pentru a zecea lună consecutiv, la minimul ultimului an, scrie The Wall Street Journal.

Rata şomajului din zona euro a atins 10,3% în noiembrie, iar numărul şomerilor a urcat la 16,372 milioane, cea mai mare valoare înregistrată după 1995, cu 45.000 peste nivelul din octombrie şi cu 587.000 mai mult decât în noiembrie 2010, potrivit datelor Eurostat. Datele despre ocuparea forţei de muncă arată adâncirea decalajului dintre Germania, cea mai mare economie europeană, şi restul zonei euro, în special sudul Europei. În Germania şomajul s-a redus până la 5,5%, în timp ce în Spania a crescut la 22,9%.

În Germania, comenzile pentru in­dustrie s-au diminuat. Analiştii se aşteaptă însă ca acest stat să evite recesiunea anul acesta. Cele mai recente date şi sondaje arată că economia zonei euro s-a contractat în ultimele trei luni ale anului 2011, iar mulţi economişti consideră că acest lucru se va întâmpla şi în primul trimestru din acest an. Cifrele oficiale despre creşterea economică din ultimul trimestru al anului trecut nu vor fi publicate înainte de luna februarie.

ING estimează că PIB-ul zonei euro a scă­zut în ultimele trei luni din 2011 cu 1,75%. Banca olandeză anticipează o con­tracţie mai mică pentru primul trimestru din 2012.

Recesiunea va frâna serios eforturile Europei de a aduce sub control criza datoriilor care durează deja de doi ani. Ţările din zona euro, de la Grecia la Spania şi Irlanda, au redus foarte mult cheltuielile publice pentru a-şi diminua deficitele bugetare, notează WSJ.

În zona euro, vânzările din retail au scăzut în noiembrie, comparativ cu luna ante­rioară, cu 0,8%, o reducere mai accentuată decât au estimat economiştii. De asemenea, în perioada ianuarie - noiembrie 2011, înmatriculările de autoturisme noi s-au redus cu 1,4% în UE, potrivit unui raport al Asociaţiei Europene a Producătorilor Auto.

SUA păşesc cu încredere în 2012

Spre deosebire de zona euro, economia SUA începe anul 2012 într-o notă optimistă, relatează Bloomberg. Indicatorul care măsoară încrederea consumatorilor se situa la sfârşitul anului trecut la maximul ultimelor cinci luni. Producătorii au anunţat, de asemenea, că afacerile lor au înregistrat în luna decembrie cel mai mare ritm de creştere din ultimul semestru.

Rata ocupării forţei de muncă a crescut într-un ritm accelerat luna trecută, în timp ce rata şomajului a scăzut la 8,5%, minimul ultimilor trei ani, cea mai puternică dovadă a relansării economice. În luna decembrie numărul salariaţilor a crescut cu 200.000, dublând câştigurile din luna anterioară, potrivit unui raport al departamentului muncii. Numărul angajaţilor a crescut cu 1,64 de milioane anul trecut, acesta fiind cel mai bun pentru piaţa americană de muncă de după 2006.

Comenzile pentru export s-au majorat în decembrie la maximul ultimelor trei luni.

În 2011, vânzările de automobile au crescut cu 10%, la 12,8 milioane de unităţi, Economia SUA a crescut, probabil, cu 3,6% în trimestrul al patrulea, potrivit Macro­economic Advisers, dar compania consideră că avansul va încetini la 2% în acest trimestru, pentru că recesiunea din zona euro va avea efecte negative asupra SUA.

Nu totul este roz în SUA. Criza locurilor de muncă va mai dura

Deşi numărul persoanelor care s-au angajat în SUA a crescut anul trecut, criza locurilor de muncă ar putea dura mulţi ani, deoarece milioane de americani se chinuie să-şi găsească un loc de muncă. În decembrie, 5,6 milioane de şomeri se aflau în şomaj de cel puţin şase luni, potrivit datelor ministerului muncii, scrie Reuters. Paul Krugman, economist la universitatea Princeton, apreciază că, având în vedere ritmul lunii decembrie, piaţa muncii din SUA va avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelul de dinaintea recesiunii. Cifrele reflectă menţinerea decalajului dintre şomerii care au studii superioare şi persoanele fără calificare, în special în anumite domenii precum ingineria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO