Business Internaţional

Americanii isi vand aurul la casele de amanet

18.03.2008, 20:09 121

In ultimele luni, in Statele Unite se desfasoara o noua "goana dupa aur", de data aceasta la casele de amanet, scrie International Herald Tribune.
Cetatenii cu venituri medii, pensionarii si nu numai se inghesuie la magazinele de bijuterii si amanet, dar nu ca sa cumpere, ci sa vanda. Avand in vedere ca pretul gramului de aur a ajuns foarte aproape de 33 $ (21 de euro), nimic nu mai este de prisos: monede vechi, verighete, coliere daruite de fostii prieteni, piese de aur desperecheate si orice altceva ce mai poate fi gasit pe fundul cutiei de bijuterii.
Proprietarii de magazine si case de amanet din America sunt inca uimiti de fenomenul care pare sa fi inceput in a doua parte a lui 2007 si care a accelerat in intensitate pe parcursul iernii. Frenezia americanilor a ajuns atat de departe incat la acest moment se organizeaza chiar "petreceri de aur", in cadrul carora invitatii se aduna sa-si vanda bijuteriile.
"Toata lumea incearca sa vanda", a declarat Richard Rozhko, proprietarul unui magazin de bijuterii din nordul orasului Chicago. "Oamenii incearca sa vanda tot acum pentru ca nu li se pare posibil ca preturile sa creasca mai mult de 1.000-1.200 $ (640-770 euro) pe uncie (33-40 $, 21-25 euro pe gram)", a adaugat Rozhko.
Rachel Weingarten, o newyorkeza cu "o obsesie pentru lucrurile stralucitoare", dupa cum ea insasi declara, nu avea nevoie de bani, dar nu a putut rezista sa nu vanda ceva la preturile extraordinare din prezent. "Cand am vazut ca preturile au crescut pana la cer, am vazut o oportunitate extraordinara sa scap de bijuteriile vechi care nu se mai poarta sau nu-mi mai plac. In plus, a fost foarte distractiv sa incasez o groaza de bani pe bijuterii rupte sau urate care imi ocupau degeaba spatiu in sertare", a declarat Weingarten.
Royal Pawn Shop este o casa de amanet cu traditie de peste 75 de ani de activitate. Sertarele casei de amanet sunt pline cu inele, bratari si coliere din aur, iar dulapurile magazinului gem de haine de blana. In ultima perioada, Royal Pawn Shop a fost asaltat de clienti interesati nu de cumpararea bijuteriilor amanetate, ci de vanzarea de inele si lanturi de aur.
"Sunt obiecte care zac prin casa, asa ca oamenii se gandesc: de ce sa nu le vand acum? Preturile sunt ridicol de mari si ar fi cu adevarat prosti sa nu profite de o asemenea ocazie", a declarat Wayne Cohen, coproprietar al magazinului.
Un alt proprietar de amanet din Chicago, John Vela, a afirmat ca cel mai des in ultima vreme au venit in magazinul lui femei casnice care au amanetat bijuteriile familiei cu scopul de a face fata cheltuielilor mari ale casei, taxelor si ratelor ipotecare.
"Am printre clientii mei brokeri, agenti imobiliari, patroni de magazine de retail. Sunt nervosi, se vede stresul pe fetele lor. Multi dintre ei nu au mai apelat niciodata la amanet si majoritatea sunt curiosi cum functioneaza afacerea. Unii nu vor sa se desparta de aurul lor, dar cum aurul inseamna cash, nu au de ales", a declarat Vela.
Nici argintul nu a scapat de amanetare in SUA, mai ales ca preturile aproape s-au triplat de la 6 $ (3,84 euro) pe uncie (20 centi pe gram) acum doi ani la peste 20 de dolari (12,8 euro) uncia (60 centi pe gram).
Marc Berman, proprietarul Gold Star Pawn Shop din Eastlake, Ohio, a declarat ca oamenii vin tot mai des cu bijuterii stricate, bucati de aur desperecheate sau inele de aur pentru a obtine un plus de bani.
"Cred ca este vorba in primul rand de preturile carburantilor. Oamenii aduc aproape orice la magazin pentru a adauga cativa litri in rezervor", a declarat Berman.
"Unii pensionari au inceput sa vina lunar cu cate un obiect din aur pentru a face fata pana la urmatoarea zi de pensie", a mai spus Berman.
Clientela Palace Pawnbrokers din San Diego se inmulteste pe zi ce trece odata cu cresterea pretului la aur si alte metale pretioase. Proprietarul, Jeff Bernard, declara ca oamenii care vin la casa lui de amanet sunt un mix format din cei care au nevoie de bani si cei care vor sa profite de oportunitatea preturilor astronomice.
"Este o combinatie de mai multi factori - starea actuala a economiei, pretul unui litru de benzina. Oamenii de aici spun ca trebuie sa facem ceva. Iar cum aurul se vinde cu aproape 1.000 $ uncia, banii aceia pot sa plateasca facturi, taxe", a declarat Bernard.
O femeie a venit intr-o zi cu continutul unei cutii de valori in care erau multe verighete vechi, lanturi si multe bijuterii de aur de 14 carate din anii '70 pe care le-a amanetat la Super Pawn Shop din Round Lake Beach, Illinois, casa de amanet a lui Scott Goldstein.
"Altii au venit cu cutii de pantofi pline cu bijuterii si un barbat de 92 de ani a amanetat 80 de monede din aur. Unii clienti au amanetat pana la un kilogram si jumatate de aur odata. De vina sunt vremurile grele si preturile foarte mari", a declarat Goldstein. "Avand in vedere toate executarile silite din ultima vreme, auzim tot mai des oamenii justificandu-se: Am o ipoteca de platit", a adaugat Goldstein.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO