Business Internaţional

Americanii incearca sa impuna in Europa alimentele modificate genetic

14.05.2003, 00:00 15

Statele Unite urmeaza sa anunte initierea unei actiuni pe langa Organizatia Internationala a Comertului (WTO) menita a obliga Uniunea Europeana sa renunte la moratoriul legat de produsele alimentare modificate genetic, conform unor oficiali ai administratiei si Congresului american.
Aceasta decizie va accentua tensiunile de ordin comercial dintre Statele Unite si Europa, la numai cateva zile dupa ce UE a amenintat ca va impune sanctiuni pana la sfarsitul acestui an, referindu-se la o disputa separata legata de subventiile in valoare de 4 miliarde de dolari destinate exportatorilor americani.
Statele Unite vor fi sprijinite in aceasta actiune de catre Argentina si Canada, care sunt de asemenea mari producatoare de alimente modificate genetic, cat si de Egipt, care va lansa anul viitor negocieri pe tema comertului liber cu Statele Unite.
Statele Unite argumenteaza ca restrictiile impuse de Europa cu privire la aprobarea acestui tip de produse alimentare, restrictii aprobate in urma presiunilor exercitate de consumatorii europeni cu peste patru ani in urma, reprezinta o bariera stabilita in lipsa unor dovezi concrete legate de pericolul pe care aceste alimente il prezinta fata de sanatatea oamenilor sau mediului.
Robert Zoellick, seful Departamentului american de comert, declara in luna ianuarie ca este pregatit sa prezinte acest caz in fata WTO, insa nu a putut face acest lucru inca din cauza temerilor Casei Albe cu privire la posibilitatea ca aceasta disputa sa anuleze eforturile depuse de Statele Unite pentru castigarea sprijinului Europei in conflictul din Irak.
Acum, insa, odata razboiul incheiat, Zoellick poate initia actiunea respectiva.
Asupra administratiei au fost exercitate de asemenea presiuni din ce in ce mai mari din partea Congresului si grupurilor de lobby din agricultura in sensul initierii unei actiuni. Charles Grassley, presedinte al Comitetului pentru Finante din cadrul Senatului, a cerut administratiei sa recurga la aceasta masura pentru ca restrictia UE a amplificat isteria legata de utilizarea biotehnologiei. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO