Business Internaţional

Americanii se folosesc de gaze ieftine pentru a câştiga bătălia industrială după ce planul similar al Germaniei de a profita de gazele ruseşti a eşuat. Aceştia s-ar putea lovi însă de concurenţa venită din Qatar

Americanii se folosesc de gaze ieftine pentru a câştiga...

Autor: Catalina Apostoiu

27.02.2024, 21:54 260

Cu gaze din Texas, Pennsylvania şi Louisiana, Statele Unite nu dispun doar de o maşinărie puternică de fă­cut bani, ci şi de un instrument de con­vingere a industriilor emergente de a se stabili pe plan local, scrie El Pais.

Rezervele subterane vaste şi pu­ternica revoluţie a fracturării hidrau­lice au transformat SUA în cel mai mare producător şi exportator de gaze al lumii. Gazele sunt esenţiale în procesele de producţie, iar acest lucru determină o mulţime de nume mari să bată la poarta Americii.

În prezent, cea mai bună politică industrială are legătură cu energia ief­tină. În Germania, deconectată for­ţat de gazele ruseşti ieftine, indus­tria a rămas fără una dintre cele mai mari sale avantaje competitive.

Între timp, gazele americane se apropie de minime istorice ca preţ şi sunt de patru ori mai ieftine decât cele euro­pene. De aici interesul în creştere al industriei faţă de SUA. Investiţiile sectorului industrial ame­rican în noi unităţi de producţie sau renovarea celor existente s-au dublat în perioada cuprinsă între mijlocul anului 2022 şi cel al anului 2023, atingând un nou maxim istoric.

Cea mai mare parte a investiţiilor au venit din sectorul semiconducto­rilor, dar nu numai. O multitudine de com­panii, în special din sectoare cu va­loare adăugată mare, au fost create. Prezentul ţării este marcat de faptul că aceasta dispune de propria sursă de gaze.

Însă administraţia Biden este conştientă că viitorul in­dustriei de­pin­de de energia regene­ra­bilă. Spre deo­se­bire de retorica erei lui Trump, bazată pe tarife şi ame­ninţări la adre­sa companiilor care au planuri de re­localizare peste graniţe, actualul pre­şe­dinte Joe Biden vede energia verde ca pe cel mai bun pariu pentru asigu­ra­rea continuării boomului industrial.

Producătorii americani de petrol şi gaze se plâng de politicile „ostile“ ale administraţiei Biden şi avertizează că un al doilea mandat al acestuia ar fi „dezastruos“ pentru sector, potrivit Financial Times.

Totuşi, profiturile celor mai mari producători din sector aproape s-au triplat în timpul actualului mandat al lui Biden.

Cei mai mari 10 operatori listaţi după valoare au acumulat probabil un profit net de 313 miliarde de dolari în primii trei ani ai administraţiei Biden, faţă de 112 miliarde dolari în perioada similară a mandatului lui Donald Trump.

SUA au devansat Qatar-ul devenind cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate la nivel mondial anul trecut.

Totuşi, planurile Qatarului de a-şi creşte producţia de GNL ar putea face ca ţara să ajungă să controleze aproape 25% din piaţa mondială până în 2030, punând presiune pe proiecte rivale inclusiv din SUA, unde preşedintele Biden a pus pe pauză aprobările de noi exporturi, spun experţii, conform Reuters.

„Qatarezii au realizat că ar trebui să poată oferi cam cele mai competitive preţuri. Dispun de rezerve, costuri mai mici pentru creşterea capacităţii, relaţia cu firmele de inginerie şi clienţi existenţi, aşa că de ce s-ar opri aici?“, se întreabă Ira Joseph, de la Center on Global Energy Policy din cadrul Columbia University.

Competiţia dintre Qatar şi SUA s-a intensificat în urma deciziei Europei de a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti în urma invadării Ucrainei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO