Business Internaţional

Ambasadele americane, sub asediu în lumea musulmană

Ambasadele americane, sub asediu în lumea musulmană

Joi a fost cea de-a doua zi în care poliţia din Cairo s-au ciocnit cu protestatari în faţa ambasadei ame­ricane. AFP/Mediafax Foto

14.09.2012, 00:03 719

Câteva sute de demonstranţi au luat ieri cu asalt ambasada americană din capitala Yemenului, Sanaa, urmând unor acţiuni similare în Egipt şi Libia ca reacţie la un film produs în SUA şi difuzat pe internet în care este denigrat profetul Mahomed.

La Sanaa, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi focuri de armă pentru a dispersa mulţimea înfuriată. Pro­testatarii ai spart geamurile ambasadei americane şi au incendiat maşini şi steaguri americane. Reporterii prezenţi la incidente vorbesc despre focuri intense de armă în momentul în care 10-15 manifestanţi au reuşit să pătrundă în ambasadă, scrie The Guardian.

Joi este deja cea de-a doua zi în care poliţia din Cairo s-au ciocnit cu protestatari în faţa ambasadei ame­ricane. Violenţele au fost provocate de manifestanţi care au "aruncat cu pietre şi sticle incendiare împotriva forţelor de ordine desemnate să asigure securitatea ambasadei", potrivit Ministerului de Interne egiptean. Poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene şi focuri de aver­tisment.

Însă cel mai sângeros dintre incidente s-a petrecut marţi în capitala Libiei, unde ambasadorul Chris Stevens şi trei consuli oficiali au fost ucişi după ce persoane înarmate au atacat, mai ales cu rachete, consulatul american la Benghazi, oraş considerat drept fieful islamiştilor radicali. Mar­torii vorbesc şi despre atacuri cu bombe artizanale.

Consulatul a fost incendiat după ce a fost jefuit şi vandalizat.

Din cauza acţiunilor din Yemen, ambasada SUA din Sanaa a avertizat asupra posibilităţii unor noi proteste în următoarele zile şi i-a îndemnat pe americani să părăsească ţara.

Filmul aflat la originea mani­festaţiilor antiamericane, "Inno­cence of Muslims" ("Inocenţa musulmanilor"), ar fi realizat de un cetăţean israeliano-american care descrie islamul drept un "cancer", scrie The Wall Street Journal. Producătorul, Sam Bacile, un om de afaceri israeliano-american în vârstă de 54 de ani originar din California, a explicat publicaţiei americane WSJ că el este la originea filmului respectiv, subliniind că a strâns cinci milioane de dolari de la circa 100 de donatori evrei, pe care nu i-a identificat, pentru a-l finanţa.

Presa egipteană şi predicatorii musulmani radicali spun că în reali­zarea acestuia ar fi implicaţi copţii care locuiesc în Statele Unite. Film, evident cu buget redus, cu actori în costume de amatori, un scenariu confuz şi decoruri artificiale, se vrea o descriere a vieţii profetului Mahomed şi evocă în special teme ca homo­sexualitatea şi pedofilia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO