Business Internaţional

Am putea spune adio programului de lucru de 40 de ore: Cum arată un program de muncă de 32 de ore pe sătpămână, adică 8 ore de muncă timp de 4 zile

Am putea spune adio programului de lucru de 40 de ore:...

Autor: Iulian Tenchiu

28.09.2019, 21:02 1662

John McDonnell, membru al Partidului Laburist din Marea Britanie, vine cu un proiect pentru un program redus de muncă, care totalizează 32 de ore de muncă pe săptămână şi nicio tăiere de salarii. Vestea proastă care vine la pachet cu această iniţiativă este că programul nu va fi aplicat imediat în interiorul business-urilor, scrie BBC.

În esenţă, programul reprezintă o promisiune politică, prin care laburiştii încearcă să le atragă atenţia instituţiilor care sunt prezente pe piaţa muncii că este nevoie de o reducere importantă a orelor  de lucru pe săptămână, schimbare care este aşteptată de peste zece ani. Dacă proiectul laburiştilor va ajunge să se implementeze asta ar însemna o adevărată revoluţie.

Într-o săptămână obişnuită, forţa de muncă globală realizează peste un miliard de ore de lucru. Dacă se pleacă de la ipoteza că această forţă nu a suferit modificări de-a lungul anilor, atunci implementarea proiectului laburist ar însemna reducerea numărului total de ore de lucru cu 100 de milioane, mai scrie BBC.

Potrivit politicienilor britanici, această politică nu se va reflecta în mod negativ asupra economiei şi nici nu va însemna o reducere a salariilor. Cu toate acestea această iniţiativă vine cu costurile sale. Mai puţine ore de lucru nu înseamnă doar mai mult timp liber, ci şi o majorare importantă a productivităţii, astfel încât să se păstreze un echilibru şi obiectivele targetate  să poată fi atinse chiar dacă se lucrează mai puţin.

Organizaţiile de business se tem că tocmai asta este problema, căci dacă se doreşte adoptarea unui program redus de lucru, dar păstrarea în grafic a productivităţii, atunci sunt necesare investiţii imense de capital, tocmai pentru a se păstra nivelul de productivitate în parametrii normali.

În cazul implementării programului de 32 de ore, companiile vor fi obligate să participe la negocieri salariale cu sindicatele, în funcţie de sectorul de activitate al acestora.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO