Business Internaţional

Alerta portocalie pe pietele mondiale dupa amenintarile al-Qaida

03.08.2004, 00:00 19

Pretul petrolului a ajuns pe noi culmi, dolarul s-a depreciat, actiunile americane, europene si asiatice au scazut, dupa ce autoritatile americane au intrat in alerta ca urmare a noilor amenitari lansate de gruparea terorista al-Qaeda cu privire la atacuri asupra institutiilor financiare din New York si Washington . Informatiile au fost facute publice de secretarul de stat pe probleme de aparare Tom Ridge,  care a declarat ca se asteapta la atacuri cu masini capcana in zona New-York-ului si a capitalei americane, Washington, dupa cum scrie Financial Times.
Ridge a spus ca informatii deosebite din surse multiple aflate in diferite locatii au sugerat ca teroristii tintesc cladirile Citigroup, bursa din  New York, sediul Fondului Monetar International, si sediul Bancii Mondiale din Washington DC. "Tintele cu simbol economic sunt centrul interesului teroristilor", a adaugat el.
Ridge a afirmat ca departamentul sau a contactat liderii si personalul responsabil cu securitatea la institutiile financiare mentionate si s-a trecut deja la implementarea de planuri de protectie care sa monitorizeze atent toate vehiculele din parcarile subterane si din vecinatatea cladirilor in cauza.
Secretarul de stat a declarat ca s-au luat deja "alte masuri, vazute si nevazute", si implicit se apeleaza la mai multa vigilenta din partea angajatilor si a publicului care isi desfasoara activitatile obisnuite. Informatiile, spune el, sunt rezultatul operatiunilor efectuate de SUA in strainatate si ale cooperarii cu aliatii, in special cu Pakistanul. Pakistanul a anuntat vineri capturarea unor membrii al-Qaeda, inclusiv a lui Ahmed Khalfan Ghailani, dorit de SUA deoarece are legatura cu bombardarea, in 1998, a doua ambasade americane in Africa de Est.
Oficialii au indicat ca informatiile au inclus analize detaliate ale securitatii cladirilor, constructii si trafic in zonele din imprejurimi. Avertismentul lansat de Ridge se bazeaza pe vesti obtinute in ultimele 72 de ore.
Anthony Williams, primarul Washingtonului, a spus ca gradul de securitate va fi marit si a facut apel la cetateni pentru a fi atenti la orice activitate suspecta, dar a anuntat ca strazile din jurul Fondului Monetar International si Bancii Mondiale nu vor fi inchise.
In New York, John Thain, presedintele executiv al NYSE a reasigurat personalul bursei ca "toata lumea este in alerta pentru a mentine cele mai inalte niveluri de siguranta". Primarul New-York-ului, Michael Bloomberg,  a deschis oficial sedinta la bursa, ca sa isi arate sustinerea pentru NYSE. Bloomberg a mai spus ca la adunarile anuale de la FMI si Banca Mondiala se vor lua masuri speciale de siguranta, care vizeaza mai ales supravegherea locatiilor simbolice si a podurilor si tunelurilor din Manhattan.
Comisarul new-york-ez Raymond Kelly a spus ca a activat echipele de politie "Hercule", dotate cu veste speciale si arme M- 16 pentru a superviza traficul pe strazi si vehiculele suspecte. Fortele de politie se pregatesc deja pentru Adunarea Nationala Republicana care va avea loc la sfarsitul lunii acesteia in Manhattan.
Bloomberg si Kelly au clasificat New-York-ul drept "tinta preferata" a atacurilor teroriste care pot surveni in viitor. Ei i-au sfatuit pe locuitorii metropolei sa "se trezeasca, sa mearga la serviciu si sa se bucure de acel sentiment de libertate pe care teoristii o ameninta".
Oficialii politiei new-yorkeze au cerut administratiei principalelor cladirilor sa verifice sistemele de ventilatie, facilitatile de parcare, dar si sa fie prudenti in ceea ce priveste vizitatorii. Aceste masuri se vor aplica la toate cladirile guvernamentale.
In Washington, oficialii au ridicat alerta la nivelul portocaliu, si au anuntat prezenta mai multor patrule de politie in jurul institutiilor financiare, incluzand Rezerva Federala si cladirea unde se fabrica moneda americana. "Exista multe institutii financiare in districtul Columbia care vor necesita atentie sporita din partea noastra" a declarat seful politiei, Charles Ramsey, la o conferinta de presa.
Joe Petro, directorul de securitate al Citigroup a trimis un e-mail fiecarui angajat al corporatiei asigurandu-i pe acestia ca la birourile din New York s-au sporit masurile de securitate, iar in zilele urmatoare se vor eforturile autoritatilor in aceasta directie se vor intensifica.  
andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO