Business Internaţional

Alan Greenspan, unul dintre putinii oameni care au puterea de a pune bursele pe jar

09.03.2007, 13:40 18

Greenspan a "rupt" echilibrul pietelor bursiere doar prin simpla mentionare a cuvantului "recesiune", declarand ca ar fi probabila, dar s-ar putea sa nu fie declansata inainte de sfarsitul acestui an. Putini oameni au puterea de a influenta pietele precum un presedinte al Fed.
Poate doar un fost presedinte al bancii centrale a SUA. Din cauza pronuntarii cuvantului "recesiune", Alan Greenspan, presedinte al Fed timp de aproape 20 de ani, a reusit sa coboare indicele Dow Jones Industrial Average cu aproximativ 200 de puncte dupa cel de-al doilea discurs in care s-a referit la o posibila recesiune in SUA, desi actiunile si-au revenit, iar la inchidere au inregistrat doar o scadere de mica amploare in comparatie cu nivelul de la deschiderea bursei in ziua urmatoare discursului, scrie International Herald Tribune.
Tonul, daca nu substanta discursurilor parea a fi in conflict cu declaratiile lui Ben Bernanke, actualul presedinte al Fed, care mentiona ca in acest an economia Statelor Unite va inregistra o crestere moderata si chiar o posibila accelerare la sfarsitul acestui an.
De asemenea s-au ridicat cateva semne de intrebare. Fostul presedinte al Fed, care era denumit "maestro" al economiei, sa se contrazica cu noul presedinte al Fed? Pentru cineva care s-a straduit sa mentina un echilibru pe pietele bursiere in timp ce se afla la conducerea Fed, de ce Greenspan foloseste acum cuvantul-bomba? La aproape 81 de ani, cumva nu a vazut luminile rampei? Sau se straduie sa atraga o clientela cat mai numeroasa pentru noua sa carte?
In mai multe feluri, atentia acordata remarcilor lui Greenspan reflecta diferentele de personalitate intre el si Bernanke. Pentru multi investitori, Greenspan, dupa 18 ani in care s-a aflat la conducerea Fed, are un statut extrem de inalt si ramane autoritatea suprema in ceea ce priveste problemele economice. Pe de alta parte, Bernanke este inca un necunoscut.
In timp ce Greenspan utilizeaza foarte des expresii pline de culoare, de la "exuberanta irationala" la "spumanta" cand se refera la piata, Bernanke utilizeaza un limbaj simplu, care este de obicei mai usor de inteles pentru cei din afara industriei.
Diferenta de stil reflecta o si mai mare deosebire: in timp ce Greenspan isi apara autonomia ca cel care ia decizii, Bernanke a incercat sa faca politica Fed mai putin personalizata si mai stabila.
Oficialii Fed au refuzat orice comentariu cu privire la remarcile lui Greenspan, dar au notat ca fostul presedinte al Fed a evitat orice comentariu cu privire la politica monetara, referindu-se doar la economie.
Pentru a fi clar: Greenspan nu a prezis, asa cum anumiti analisti au dedus, ca o recesiune este iminenta. El chiar a spus ca putini analisti preconizeaza una. Dar a avertizat ca Statele Unite par ca ar fi la sfarsitul unei cresteri indelungate, si ca in acest tip de momente apar primele semne ale unei recesiuni.
Primele sale comentarii au fost facute pe 26 februarie intr-o conferinta privata prin satelit cu un grup de investitori din Hong Kong. Pe 28 februarie, el a incercat sa clarifice declaratiile sale cand a discutat cu un grup din Tokio, dar a accentuat situatia de neliniste.
"Pana la sfarsitul acestui an, este posibil, dar nu probabil, ca Statele Unite sa intre intr-o perioada de recesiune", a declarat Greenspan citat de catre Bloomberg News, care si-a intocmit raportul bazat pe interviuri acordate de catre cei care au participat la Forumul CLSA din Tokio. Forumul permite investitorilor sa se intalneasca cu executivi ai companiilor asiatice.
Cativa analisti au declarat ca declaratiile lui Greenspan, daca sunt citite in contextul corespunzator, nu ar intra chiar asa de mult in conflict cu punctul de vedere al Fed. Dar comentariile au scos in evidenta linia subtire care a trasat-o Greenspan in definirea activitatilor de dupa presedintia Fed. El a refuzat sa comenteze politica monetara, declarand ca un presedinte Fed are suficient de multe probleme chiar si fara sa mai fie contrazis de catre predecesorul sau.
Dar el si-a reinceput cariera de consultat economic si analist si ofera sfaturile sale oricarui client care este dispus sa plateasca bine.
Fostul presedinte al Fed discuta cu un grup de investitori, in medie, de doua ori pe saptamana, contra unei sume de 150.000 de dolari (113.446 euro).
El este reprezentat de catre Washington Speakers Bureau, ai carui clienti sunt celebritati si personaje publice care variaza de la Colin Powell, fostul secretar de stat, la Andrew Card, fostul sef al staff-ului presedintelui George W. Bush.
Apropiatii lui Greenspan au declarat ca fostul presedinte al Fed a fost uimit de reactia la comentariile sale. In declaratiile sale el a subliniat ca investitorii sunt prea increzatori in continuarea situatiei de inflatie scazuta si crestere economica stabila. Cand a fost intrebat daca se asteapta sau nu la o recesiune in acest an, Greenspan a declarat ca este imposibil sa excluzi aceasta posibilitate, dar a adaugat ca majoritatea analistilor nu preconizeaza una.
Carl Tennenbaum, economist-sef la LaSalle ABN AMRO cu sediul la Chicago si presedinte al Asociatiei Nationale a Economiei pentru Afaceri, a subliniat ca declaratiile lui Greenspan pareau pesimiste, insa ofereau mult mai multe informatii.
Cel mai recent sondaj al Asociatiei Nationale a Economiei pentru Afaceri indica faptul ca este preconizata o crestere medie de aproximativ 2,4% in 2007, iar sansele unei recesiuni sunt de 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO