Business Internaţional

Al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, un spectacol sobru plin de promisiuni de corectitudine pentru o ţară măcinată de corupţie

Al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, un spectacol sobru plin de promisiuni de corectitudine pentru o ţară măcinată de corupţie

Viitorul preşedinte al Chinei, Xi Jinping, a vizitat în 2009 Bucureştiul, unde s-a întâlnit, între alţii, cu preşedintele Traian Băsescu, la împlinirea a 60 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi China.

09.11.2012, 00:05 701

După ce SUA au oferit un show plin de culoare prin alegerile prezidenţiale, a venit rândul Chinei să aducă un spectacol pe scena politică a lumii, dar unul mai sobru. Ieri a început cel de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, unde actualii lideri vor da ştafeta celei de-a cincea generaţii de conducători de după revoluţia din 1949. Speranţele celor care aşteptau un drum liber spre democraţie au fost rapid tăiate de preşedintele Hu Jintao, care însă a stabilit o ţintă curajoasă pentru noul "împărat", dublarea PIB-ului per capita până la sfârşitul deceniului, perioada în care, după unii analişti, China va întrece SUA şi va deveni cea mai mare economie mondială.

Dar Hu Jintao s-a folosit de discursul de adio pentru a trimite noii generaţii de lideri un avertisment. "Dacă nu reuşim să rezolvăm problema corupţiei, lucrul acest ar putea fi fatală pentru partidul nostru, căruia i-ar putea aduce prăbuşirea. Ar putea aduce chiar prăbuşirea statului", a spus preşedintele în discursul de deschidere a Congresului, la care participă, timp de o săptămână, peste 2.000 de delegaţi, scrie Bloomberg.

Partidul Comunist tocmai a reuşit să treacă peste cea mai turbulentă perioadă de după masacrul din piaţa Tiananmen, din 1989. Anul acesta imaginea partidului a fost adânc zgâriată de cazul lui Bo Xilai, fost lider a cărui soţie a fost condamnată pentru uciderea unui om de afaceri britanic. De asemenea, politicienii trebuie să facă faţă criticilor care creionează colapsul unei economii ce creşte peste limitele sustenabilităţii şi unei nelinişti sociale tot mai evidente.

Roşu pătat

Luna trecută, Bo a fost deposedat de ultima funcţie oficială din partid, ceea ce deschide drumul unui proces penal în care fostul politician este acuzat, printre altele, de corupţie, obstrucţionarea justiţiei şi spionaj. Cazul lui Bo a făcut înconjurul lumii.

Imaginea partidului a fost pătată recent şi de un articol publicat în New York Times potrivit căruia premierul chinez Wen Jiabao, care face paradă de originile sale modeste, ar avea, în realitate, o avere ascunsă care se ridică la 2,7 mld. dolari.

Problema corupţiei este parte a unui subiect mai larg de discuţie în China legat de inegalitatea veniturilor şi decalajul tot mai mare dintre băgaţi şi săraci, de participarea populaţiei la guvernare şi rolul partidului într-o eră în care informaţia circulă mai lejer şi poate scăpa cenzurii.

În privinţa nervozităţii sociale, partidul a încercat canalizarea acesteia prin "zgândărirea" sentimentului naţional într-o dispută cu Japonia privind apartenenţa teritorială a unor insule.

La doar câteva săptămâni după încetarea revoltelor anti-japoneze, preşedintele a subliniat necesitatea întăririi armatei, a protejării intereselor maritime ale ţării şi de a se pregăti de "războiul local" în era informaţiei, potrivit Thomson Reuters.

"Nu trebuie să mergem pe vechiul drum, care este închis şi rigid, şi nici pe celea cea rea a schimbării drapelelor", spus Hu. Fraza a fost îndelung comentată, şi uneori ridiculizată, pe Internet. Un utilizator al versiunii chineze a Twitter a scris: "Aşa că ne învârtim în loc până murim", notează Financial Times.

Cu ocazia acestui Congres, Hu va ceda rolul de conducător al partidului vicepreşedintelui Xi Jinping. Acesta îşi va prelua atribuţiile de stat la întâlnirea anuală a parlamentului din martie. Pentru cei care sperau că odată cu noua generaţie de conducători vor veni şi vremuri mai bune, purtătorul de cuvânt al partidului, Cai Mingyhao, a făcut clar că regula partidului unic este inviolabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO