Business Internaţional

Airbus primeste de la JetBlue o comanda de 6,4 miliarde dolari

25.04.2003, 00:00 11

Airbus, al doilea producator de aeronave din lume, a castigat o comanda in valoare de 6,4 miliarde de dolari de la JetBlue Airways pentru construirea a 115 de avioane, spun surse apropiate tranzactiei, citate de Bloomberg.
JetBlue detine o flota de 39 de aeronave Airbus A320, si contractul implica achizitionarea altor 65 de avioane, cu posibilitatea de a opta pentru inca 50 la o data ulterioara. Valoarea totala de 6,4 miliarde dolari este calculata in functie de preturile din oferta Airbus.
Daca este confirmat, acesta ar putea fi cel mai mare contract aviatic al anului si castigarea sa de catre Airbus ar insemna o victorie importanta pentru grupul european in lupta cu rivalul sau american, Boeing. Competitia dintre cele doua comapnii gigantice este cu atat mai aprinsa in contextul actual in care razboiul, stagnarea economiei si pneumonia atipica scad apetitul pasagerilor pentru transportul aerian si in mod corespunzator incasarile companiilor din domeniul aeronautic.
Anul trecut, comenzile pentru avioane Airbus au scazut cu 6,8%, la 303 aeronave, in vreme ce Boeing a livrat 381 avioane, cu 27% mai putin decat cu un an in urma. Comenzile cele mai mari au venit din partea liniilor aeriene cu tarife reduse, cum sunt EasyJet, care a comandat 120 de aeronave Airbus A319, sau Rynair, care la sfarsitul lunii ianuarie a plasat un ordin pentru 125 de aeronave Boeing 737-800, cu optiunea de a mai achizitiona alte 78 ulterior.
JetBlue a inceput sa opereze zboruri la tarife mici cu trei ani in urma, limitand costurile prin utilizarea unui singur tip de aeronava si folosind aeroporturi mai mici, la costuri reduse. Competitorii de mai mari dimensiuni, precum United Airlines sau American Airlines, nu au reusit sa-si reduca suficient de mult costurile pentru a face fata biletelor ieftine puse in vanzare de JetBlue. Analistii financiari de la Thomson Financial estimeaza ca JetBlue va anunta astazi un profit de 22 centi pe actiune, in vreme ce rivalii sai sunt falimentari si se lupta sa evite lichidarea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO