Business Internaţional

Air France: rezultatele depasesc previziunile

25.11.2004, 00:00 10



Air France-KLM, cea mai mare linie aeriana din Europa, a depasit previziunile pietei, raportand un profit net pentru al doilea trimestru al anului de 201 milioane de euro. Compania a avertizat totusi ca pretul combustibililor ar putea limita cresterea pentru restul anului, relateaza Financial Times. Grupul, care a luat nastere din fuziunea celor doua companii, franceza si germana, a declarat: "cresterea presiunii facturilor combustibililor va incetini performantele financiare ale companiei. Totusi, datorita economiilor de cost facute, Air France-KLM tinteste in continuare depasirea profitului de anul trecut".



"Ceea ce este impresionant sunt reducerile de cost", spune Emmanuel Soupre, managerul fondului Neuflize Gestion din Paris. "Acest lucru dovedeste utilitatea fuziunii" , a continuat el.



Costul combustibilului a crescut cu aproape o treime, la 704 milioane de euro, pe fondul evolutiei preturilor cu 45% si a volumelor cu 5 procente. Hedgingul a redus impactul cu 13%, iar deprecierea dolarului a minimizat si ea influenta preturilor ridicate ale petrolului. Consturile de intretinere au crescut si ele cu 14,7%. Cu toate acestea, unitatea a reusit sa micsoreze costurile unitare cu 1,7%.



Imbunatatirea a fost atribuita accelerarii finalizarii fuziunii. Compania cu sediul la Paris a achizitionat KLM in luna mai, in defavoarea British Airways.



Air France-KLM a dat publicitatii la inceputul acestei luni o cifra de afaceri de 5,1 miliarde de euro, evoluand de la 4,8 miliarde de euro, nivelul de anul trecut. Numarul de pasageri a crescut cu 7,7%, iar capacitatea cu 6,5 procente, datorita imbunatatirii ratei de ocupare. Si activitatea de cargo a cunoscut o revigorare, modesta totusi.



Actiunile Air France au crescut cu 18 centi (1,3%) la valoarea de 14,2 euro. In acest an, ele au castigat 17 procente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO