Business Internaţional

Agenţia de rating Moody’s loveşte iar în Europa: a redus ratingul Portugaliei

Agenţia de rating Moody’s loveşte iar în Europa: a redus ratingul Portugaliei

Măsurile de austeritate luate de guvernul de la Lisabona nu i-au impresionat pe oficialii agenţiei de rating Moody‘s

13.07.2010, 23:10 43

Agenţia de rating Moody's Investor's Service a retrogradatratingul Portugaliei cu d'spectivelor sumbre de creştere, după cedeficitul bugetar a atins un nivel record, iar povara îndatorăriieste aşteptată să se îngreuneze, scrie Bloomberg.
"Forţa financiară a guvernului de la Lisabona va scădea pe termenmediu", a anunţat Moody's. "Perspectivele de creştere sunt încontinuare pesimiste şi vor rămâne astfel dacă reformelestructurale recente nu vor da rezultate pe termen mediu sau lung."Agenţia a adăugat însă că perspectiva este stabilă.
Obligaţiunile portugheze au reacţionat negativ la această veste,randamentele titlurilor la zece ani crescând cu 7 puncte de bază(0,07%), până la 5,5%. Prima pe care investitorii o cer pentru aopta pentru obligaţiunile portugheze în detrimentul celor germaneconsiderate mai sigure a crescut, de asemenea, cu 4 puncte de bază,până la 2,84%.
Decizia Moody's a afectat şi moneda euro, care s-a depreciat înraport cu dolarul american cu 0,41%, până la un curs de schimb de1,2544 dolari.

Măsuri de austeritate peste alte măsuri deausteritate
Guvernul portughez a majorat taxele şi a redus cheltuielile pentrua ţine în frâu deficitul bugetar, al patrulea ca mărime din UniuneaEuropeană, care ameninţă creşterea economică, relativ modestă înultimul deceniu.
La sfârşitul lunii mai autorităţile de la Lisabona anunţaumajorarea cu 1% a TVA, impunerea unui impozit suplimentar de 2,5%pe profiturile companiilor mari şi ale băncilor, reducereanumărului angajaţilor din sectorul public cu 5%, blocareaprocesului de angajare şi micşorarea subvenţiilor acordatecorporaţiilor. Aceste măsuri ar trebui să reducă deficitul bugetarde la 9,4% în 2009 la jumătate în acest an, iar până în 2013 acestasă se încadreze în ţinta de 3% din PIB impusă de UniuneaEuropeană.
"Dorim ca aceste măsuri excepţionale precum majorarea TVA sau aimpozitului pe venit să fie implementate în timp şi să facă partedin strategia pe termen lung", spunea atunci Manuel Carvalho daSilva, secretarul general al uniunii sindicale CGTP.
Statele PIGS - Portugalia, Spania, Grecia şi Irlanda - cu cele maimari deficite din Europa adoptă măsuri de austeritate dure, după ceGrecia a fost la un pas de faliment, iar Uniunea Europeană s-avăzut nevoită să creeze un fond financiar în valoare de 750 mld.euro, al cărui rol va fi acela de plasă de salvare.

Ne supărăm, dar rămânem prieteni
"După ce s-a făcut acest anunţ în legătură cu Portugalia, cred căSpania ar trebui să stea în aşteptare", este de părere HarvinderSian, analist la Royal Bank of Scotland (RBS) din Londra."Estimarea mea ar fi o scădere de două trepte."
Moody's anunţase încă din data de cinci mai că analizeazăposibilitatea reducerii ratingului Portugaliei pentru prima datădupă ce situaţia economică şi financiară s-a deteriorat. Portugaliadeţinea al treilea cel mai bun rating oferit de Moody's, AA2, încădin 1998.
Agenţia de rating a anunţat că nu intenţionează să aplice noireduceri, ba mai mult, este "încrezătoare" că statul va reuşi săreducă deficitul bugetar la 3% din PIB până în 2013, potrivitanalistului-şef al Moody's pentru Portugalia Anthony Thomas.
Moody's a anunţat că perspectiva Portugaliei este stabilă, semn căagenţia de rating are încredere în eforturile guvernului dereducere a deficitului, potrivit unui anunţ al Ministerului deFinanţe.
Chiar dacă Portugalia nu îşi va încălca promisiunile, niveluldatoriei ca procent din PIB va continua să crească în următoriidoi-trei ani, putând ajunge la circa 90% din PIB, potrivit Moody's.Statele din zona euro au promis să menţină nivelul datoriei la sub60% din PIB, acesta fiind unul dintre criteriile necesare pentru caun stat să poată adera la zona euro.
"Datoria Portugaliei ca raport din PIB a crescut rapid în ultimiidoi ani", explică Thomas.

Chinezii retrogradează tot Vestul
Cea mai importantă agenţie de rating din China a modificat în sensnegativ calificativele Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei şiFranţei - toate cotate iniţial cu AAA. Mai mult, Dagong GlobalCredit Rating îşi acuză competitorii anglo-saxoni că iau deciziifavorabile Occidentului, scrie The Telegraph.
Agenţia a "colorat" pentru prima dată harta mondială a ratingurilorde ţară, punând accentul mai mult pe "capacitatea de a creabunăstare" şi pe rezervele în valută. Ratingul Statelor Unite afost coborât la AA, în timp ce calificativul Franţei şi MariiBritanii a ajuns la AA-. Belgia, Spania şi Italia sunt puse peaceeaşi treaptă cu Malaezia, fiind notate cu A-.
În acelaşi timp, China primeşte un rating mai bun, AAĂ,alăturându-se Germaniei, Olandei şi Canadei. Această "avansare"reflectă performanţa economică - creştere de 8 până la 10% pe an -şi nivelul rezervelor în valută, care au ajuns la 2.400 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO