Agenţia de rating Moody’s loveşte iar în Europa: a redus ratingul Portugaliei

Autor: Cristina Rosca 13.07.2010

Situaţia financiară dificilă a Portugaliei, una dintre verigile slabe ale Uniunii Europene, s-a repercutat şi asupra ratingului de ţară, care a fost retrogradat de Moody's pentru prima dată după mai bine de un deceniu.



Agenţia de rating Moody's Investor's Service a retrogradat ratingul Portugaliei cu d'spectivelor sumbre de creştere, după ce deficitul bugetar a atins un nivel record, iar povara îndatorării este aşteptată să se îngreuneze, scrie Bloomberg.
"Forţa financiară a guvernului de la Lisabona va scădea pe termen mediu", a anunţat Moody's. "Perspectivele de creştere sunt în continuare pesimiste şi vor rămâne astfel dacă reformele structurale recente nu vor da rezultate pe termen mediu sau lung." Agenţia a adăugat însă că perspectiva este stabilă.
Obligaţiunile portugheze au reacţionat negativ la această veste, randamentele titlurilor la zece ani crescând cu 7 puncte de bază (0,07%), până la 5,5%. Prima pe care investitorii o cer pentru a opta pentru obligaţiunile portugheze în detrimentul celor germane considerate mai sigure a crescut, de asemenea, cu 4 puncte de bază, până la 2,84%.
Decizia Moody's a afectat şi moneda euro, care s-a depreciat în raport cu dolarul american cu 0,41%, până la un curs de schimb de 1,2544 dolari.

Măsuri de austeritate peste alte măsuri de austeritate
Guvernul portughez a majorat taxele şi a redus cheltuielile pentru a ţine în frâu deficitul bugetar, al patrulea ca mărime din Uniunea Europeană, care ameninţă creşterea economică, relativ modestă în ultimul deceniu.
La sfârşitul lunii mai autorităţile de la Lisabona anunţau majorarea cu 1% a TVA, impunerea unui impozit suplimentar de 2,5% pe profiturile companiilor mari şi ale băncilor, reducerea numărului angajaţilor din sectorul public cu 5%, blocarea procesului de angajare şi micşorarea subvenţiilor acordate corporaţiilor. Aceste măsuri ar trebui să reducă deficitul bugetar de la 9,4% în 2009 la jumătate în acest an, iar până în 2013 acesta să se încadreze în ţinta de 3% din PIB impusă de Uniunea Europeană.
"Dorim ca aceste măsuri excepţionale precum majorarea TVA sau a impozitului pe venit să fie implementate în timp şi să facă parte din strategia pe termen lung", spunea atunci Manuel Carvalho da Silva, secretarul general al uniunii sindicale CGTP.
Statele PIGS - Portugalia, Spania, Grecia şi Irlanda - cu cele mai mari deficite din Europa adoptă măsuri de austeritate dure, după ce Grecia a fost la un pas de faliment, iar Uniunea Europeană s-a văzut nevoită să creeze un fond financiar în valoare de 750 mld. euro, al cărui rol va fi acela de plasă de salvare.

Ne supărăm, dar rămânem prieteni
"După ce s-a făcut acest anunţ în legătură cu Portugalia, cred că Spania ar trebui să stea în aşteptare", este de părere Harvinder Sian, analist la Royal Bank of Scotland (RBS) din Londra. "Estimarea mea ar fi o scădere de două trepte."
Moody's anunţase încă din data de cinci mai că analizează posibilitatea reducerii ratingului Portugaliei pentru prima dată după ce situaţia economică şi financiară s-a deteriorat. Portugalia deţinea al treilea cel mai bun rating oferit de Moody's, AA2, încă din 1998.
Agenţia de rating a anunţat că nu intenţionează să aplice noi reduceri, ba mai mult, este "încrezătoare" că statul va reuşi să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB până în 2013, potrivit analistului-şef al Moody's pentru Portugalia Anthony Thomas.
Moody's a anunţat că perspectiva Portugaliei este stabilă, semn că agenţia de rating are încredere în eforturile guvernului de reducere a deficitului, potrivit unui anunţ al Ministerului de Finanţe.
Chiar dacă Portugalia nu îşi va încălca promisiunile, nivelul datoriei ca procent din PIB va continua să crească în următorii doi-trei ani, putând ajunge la circa 90% din PIB, potrivit Moody's. Statele din zona euro au promis să menţină nivelul datoriei la sub 60% din PIB, acesta fiind unul dintre criteriile necesare pentru ca un stat să poată adera la zona euro.
"Datoria Portugaliei ca raport din PIB a crescut rapid în ultimii doi ani", explică Thomas.

Chinezii retrogradează tot Vestul
Cea mai importantă agenţie de rating din China a modificat în sens negativ calificativele Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei şi Franţei - toate cotate iniţial cu AAA. Mai mult, Dagong Global Credit Rating îşi acuză competitorii anglo-saxoni că iau decizii favorabile Occidentului, scrie The Telegraph.
Agenţia a "colorat" pentru prima dată harta mondială a ratingurilor de ţară, punând accentul mai mult pe "capacitatea de a crea bunăstare" şi pe rezervele în valută. Ratingul Statelor Unite a fost coborât la AA, în timp ce calificativul Franţei şi Marii Britanii a ajuns la AA-. Belgia, Spania şi Italia sunt puse pe aceeaşi treaptă cu Malaezia, fiind notate cu A-.
În acelaşi timp, China primeşte un rating mai bun, AAĂ, alăturându-se Germaniei, Olandei şi Canadei. Această "avansare" reflectă performanţa economică - creştere de 8 până la 10% pe an - şi nivelul rezervelor în valută, care au ajuns la 2.400 mld. euro.