Business Internaţional

Afacerile de partid din Ungaria se extind în străinătate

Afacerile de partid din Ungaria se extind în străinătate
Foto: AFP / MediafaxFoto

Autor: Catalina Apostoiu

06.08.2023, 21:20 837

Grupul Meszaros, deţinut de Lorinc Meszaros, prieten apropiat al premierului maghiar Viktor Orban şi omul despre care se crede că are grijă de afacerile acestuia, a achiziţionat recent firma croată Rabo, cel mai mare producător şi exportator de mere al ţării, extinzându-se şi în Bosnia-Herţegovina prin achiziţia producătorului de ciment Lukavac Cement.

Meszaros, primarul satului natal al lui Orban, mai are participaţii la fir­me din sectoarele media şi ener­giei, unde premierul vrea mai mult influenţă din partea investitorilor lo­cali. Acesta a participat de asemenea, anul trecut, la procesul de depunere de oferte pentru patru licenţe de televiziune în Serbia.

Omul de afaceri maghiar Lorinc Meszaros şi grupul Talentis Agro din sectorul agricol şi alimentar, membru al grupului Meszaros, au încheiat un acord de achiziţie, împreună cu MKB Private Equity Fund, a celui mai mare producător şi exportator de mere şi nectarine din Croaţia, Rabo, scrie Seenews.

Potrivit trademagazin.hu, Lorinc Meszaros a explicat că este foarte fericit că tot mai multe sucursale ale grupului său intră cu succes pe piaţa internaţională şi cresc numărul de filiale străine.

Tot recent, grupul deţinut de aliatul lui Orban s-a extins în Bosnia Herţegovina. Talentis Group a do­bân­dit dreptul exclusiv de a iniţia ne­go­cieri privind achiziţia Lukavac doo, subsidiara locală a companiei aus­trie­ce Asamer Baustoffe, un pro­du­cător de ciment, notează magyarnemzet.hu. Tranzacţia este de aşteptat să se încheie la sfârşitul anului 2023.

„Pe de-o parte, achiziţia contri­buie la atenuarea crizei de aprovi­zio­nare cu materii prime autohtone, iar pe de altă parte extinde şi mai mult pe verticală portofoliul industriei de construcţii a grupului Meszaros cu o companie industrială pe baze stabile, cu profit remarcabil. Este o valoare adăugată specială pentru mine faptul că segmentul industriei construcţiilor al grupului Meszaros intră şi pe piaţa internaţională“, a declarat Lorinc Meszaros.

MKB Bank este parţial deţinută de grupul Meszaros. Mai mulţi oa­meni de afaceri apropiaţi de premier au devenit cei mai mari acţionari ai MKB Bank la mai puţin de un an de la privatizarea acesteia. Guvernul Orban a naţionalizat MKB Bank în 2014, cumpărând-o înapoi de la BayernLB din Germania.

Vărul lui Gyorgy Matolcsy, gu­ver­natorul băncii centrale, a cumpă­rat de asemenea o participaţie de 20,19% în cadrul băncii. De aseme­nea, o companie afiliată cu Adam Balog, fost viceguvernator al băncii centrale maghiare a cumpărat o participaţie de 9,81%.

MKB Bank a fost implicată şi într-un scandal de spălare de bani, FBI-ul suspectând că fonduri de aproape 4 miliarde de euro au fost transferate în mod ilegal prin intermediul acesteia din Ungaria către ţări arabe şi asiatice, potrivit Emerging Europe.

Banca a acuzat presa maghiară de defăimare şi a declarat că nu este implicată în nicio activitate ilegală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO