Business Internaţional

Afacerea Parmalat loveste si asiguratorii americani

06.01.2004, 00:00 30



Prabusirea Parmalat, grupul italian de produse lactate, a reprezentat o lovitura si pentru sectorul american al asigurarilor de sanatate, care abia incepuse sa-si revina dupa pierderile masive din anii 2001 si 2002.



Agentia de rating Moody's Investors Service estimeaza ca asiguratorii de viata au investit direct aproximativ 1,6 miliarde de dolari in titluri financiare emise de Parmalat si diviziile acesteia, suma care reprezinta aproape o cincime din datoria de 7,4 miliarde de dolari pe care grupul italian nu a fost in stare sa o plateasca.



Pe masura ce apar noi informatii privind expunerea companiilor de asigurari fata de Parmalat, pierderile previzionate cresc.



Compania de asigurari AFLAC a investit 428 milioane de dolari in Parmalat, si nu 384 milioane, cat estimase Moody's, si a declarat ca vanzarea activelor pe care le detine ii va reduce profitul net al ultimului trimestru al lui 2003 cu 257 milioane de dolari. John Hancock, companie ce a fuzionat cu Manulife Financial, detine obligatiuni emise de Parmalat in valoare de 152 milioane de dolari, cu 38 milioane mai mult decat se estimase.



Alti asiguratori care detin creante de peste 100 milioane de dolari sunt American International Group si Prudential Financial.



Anii 2001 si 2002 au adus pierderi asiguratorilor americani care investisera in companii cu probleme, precum WorldCom, Tyco, Kmart sau Dynergy. Companiile din sectorul asigurarilor, care investesc sume uriase in titluri emise de firme, au pierdut 8,9 miliarde de dolari in 2001 si o suma record de 15,4 miliarde de dolari in 2002.



In prezent, obligatiunile Parmalat se tranzactioneaza la 19% din valoarea lor nominala. Ce vor reusi sa recupereze creditorii depinde de ce va rezulta din procesul de restructurare sau lichidare a activelor companiei. Unii asiguratori au inceput lupta legala pentru aceste active. Un grup de 6 companii de asigurari, printre care se numara Transamerica Life Insurance si New York Life Insurance, au cerut in instanta accesul la activele subsidiarelor Parmalat din Insulele Cayman.





Parmalat mai cere bani



Noii manageri ai Parmalat vor sa creara bancilor noi credite pentru ca Parmalat sa poata continua activitatea de productie. Enrico Bondi, un expert in redresarea companiilor cu probleme, a preluat conducerea Parmalat la mijlocul lunii decembrie, cand afacerea a devenit un scandal international, comparat de multi cu cel in care a fost implicat grupul energetic american Enron. In aceasta saptamana Bondi se va intalni de mai multe ori cu reprezentantii bancilor, printre care se numara Capitalia, Intesa si San Paolo. Potrivit presei italiene, el va cere acestora intre 50 si 100 de milioane de euro, suma destinata platii salariilor si a furnizorilor.



In luna decembrie a anului trecut, bancile au mai acordat Parmalat un credit de 25 de milioane de euro, pentru ca aceasta sa-si poata plati datoriile fata de detinatorii de obligatiuni. Datoriile totale ale Parmalat depasesc deja un miliard de euro.





Cercetarile continua



In acest timp, procurorii isi continua ancheta, incercand sa descopere mijloacele prin care au "disparut" peste 8 miliarde de euro din conturile companiei de produse lactate. Procurorii din Manhattan au cautat vineri noi dovezi in biroul si apartamentul lui Gian Paolo Zini, avocat al companiei Parmalat. Suspectat ca a organizat o parte din operatiunile ilicite, Zini se afla in prezent in inchisoarea din Milano.



Autoritatile au declarat ca documentele gasite, al caror continut nu a fost dat publicitatii, sunt "interesante" si "utile", potrivit publicatiei The New York Times.



Totusi, purtatoarea de cuvant a lui Robert Morgenthau, procurorul general din Manhattan, a refuzat sa confirme aceasta stire.



Pe de alta parte, si Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea de reglementare a pietelor financiare din SUA, conduce propriile investigatii. Potrivit reprezentantilor SEC, ancheta va include si verificarea operatiunilor bancilor care s-au ocupat de emisiunea actiunilor si obligatiunilor Parmalat.





Suspectii se declara nevinovati



Trei dintre suspectii implicati in afacerea Parmalat au negat ca au avut vreo legatura cu frauda de cateva miliarde de euro. Lorenzo Panca si Maurizio Bianchi, angajati ai diviziei italiene a firmei de audit Grant Thornton, si Gian Paolo Zini, au fost interogati vineri si sambata, insa au negat orice implicare in operatiunile ilegale.



Grant Thornton incearca sa recastige increderea clientilor in filialele sale din afara Italiei. Cele din SUA si Marea Britanie, cele mai importante divizii ale Grant Thornton, trimit email-uri clientilor lor pentru a-i asigura ca firma de audit este nevinovata.





Tanzi are propria celula



In aglomerata inchisoare din Milano, San Vittore, fostul lider al grupului Parmalat, Calisto Tanzi, descopera cum este sa fii tratat ca un VIP: are propria sa celula, propriul dus si un aragaz pentru a-si pregati mancarea.



Avocatii sai au cerut ca Tanzi, care a suferit un atac de cord cu cativa ani in urma, sa fie pus sub arest la domiciliu. Procurorii nu au fost de acord, spunand ca Tanzi ar putea fugi, iar judecatorul Guido Piffer a hotarat ca Tanzi sa fie "ingrijit" corespunzator in inchisoare. anca.stoicescu@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO