Business Internaţional

Aeroflot se retrage din cursa pentru Alitalia

29.06.2007, 17:46 12

Privatizarea Alitalia, cea mai importanta companie aeriana a Italiei care se confrunta cu pierderi masive, a fost complet data peste cap cand consortiul condus de Aeroflot, compania aeriana rusa de stat, si-a anuntat retragerea, scrie Financial Times.
Astfel, au ramas in cursa numai doi potentiali ofertanti, un consortiu condus de Gruppo Toto, grupul italian de constructii ce include Air One, compania italiana aeriana si MatlinPatterson, fond de investitii specializat in restrucutrarea companiilor aflate in dificultate. Pentru depunerea ofertelor angajante a fost impusa ca termen limita data de 12 iulie.
Un consortiu condus de fondul de investitii Texas Pacific Group, aliat cu banca italiana de investitii Mediobanca, a abandonat cursa pentru Alitalia la sfarsitul lunii mai.
Guvernul italian scoate la vanzare initial 39% din pachetul de 49,9% pe care-l detine in cadrul Alitalia, iar ofertantul castigator este asteptat sa lanseze o oferta altor actionari.
Aeroflot, care alcatuise un consortiu cu UniCredit in vederea depunerii unei oferte pentru Alitalia, a declarat ca nu poate depune o oferta din cauza conditiilor impuse de guvernul italian.
Oficialii companiei sustin ca nu li s-a acordat "acces la informatii esentiale" privitoare la aspectele comerciale si operationale ale Alitalia, informatii de care aveau nevoie pentru a formula "o propunere bine pusa la punct privitoare la restructurarea Alitalia".
"Conditiile si cerintele incluse in procesul de privatizare ar limita in mod semnificativ" capacitatea sa de a implementa "masurile necesare pentru relansarea Alitalia", au declarat oficialii Aeroflot, adaugand ca-si vor continua planurile de extindere in Europa atat prin dezvoltarea propriilor operatiuni, cat si prin achizitionarea de "active strategice".
Lev Koshlyakov, vice-presedinte de comunicare si membru al boardului Aeroflot, a declarat ca "am simtit ca exista puternice presiuni de ordin politic asupra guvernului din partea sindicatelor in vederea pastrarii Alitalia sub control italian". Dintre ceilalti doi potentiali ofertanti, Air One este considerata ca avand cele mai mari sanse avand in vedere sprijinul financiar de care se bucura din partea Intesa Sanpaolo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO