Business Internaţional

Adoptarea euro starneste discutii aprinse in Cehia

14.11.2005, 14:52 13

Banca Nationala a Cehiei dezbate impreuna cu primul-ministru masura in care tara este pregatita pentru adoptarea monedei unice europene, scrie The Prague Post.

Diferentele de opinie legate de momentul in care ar trebui adoptat euro au dus la controverse intre primul ministru Jiri Paroubek si Banca Nationala a Cehiei. Paroubek este convins ca tara este pregatita pentru adoptarea euro cu probleme minime. Dar bancherii si analistii sustin ca Cehia mai are un drum lung de parcurs pana cand adoptarea euro ar putea fi posibila.

Dupa intrevederea din august, Paroubek si guvernatorul bancii nationale au convenit sa lucreze impreuna. Totusi, multi economisti de top, printre care si membrii consiliului bancii nationale sunt sceptici in legatura cu accelerarea adoptarii euro.

De fapt, la scurt timp dupa declaratia din iunie a guvernului ca tara este prima din regiune care indeplineste criteriile tratatului de la Maastricht pentru adoptarea euro, viceguvernatorul bancii nationale, Ludek Niedermayer, a pus public la indoiala gradul in care tara este pregatita. "Conform criteriilor tratatului de la Maastricht, Cehia pare pregatita pentru a se alatura zonei euro, dar adoptarea reala a monedei mai are drum lung de parcurs", spune Niedermayer.

Un alt membru al consiliului bancii nationale, Robert Holman, si-a exprimat rezervele legate de obiectiv. "Euro reprezinta un risc semnificativ pentru tara", a spus Holman, adaugand ca adoptarea prematura ar putea duce la incetinirea cresterii eco-nomice. "Zona euro a crescut mult prea lent in ultimii cinci ani, iar moneda unica ar putea fi unul dintre factorii majori", spune el.

Sobotka insista ca membrii consiliului bancii nationale care pun la indoiala adoptarea euro au depasit masura. "Nu este acceptabil ca fiecare bancher central sa emita astfel de opinii, care ar putea afecta imaginea Cehiei in strainatate", spune Sobotka.

Conform unui sondaj recent realizat de agentia de cercetare Eurobarometer, cehii sunt in majoritate in favoarea adoptarii euro. Daca 59% dintre europeni sunt in favoarea euro, 63% dintre cehi sustin moneda unica.

Totusi, membrul consiliului bancii nationale, Rezabek, continua sa insiste ca guvernul nu este pregatit pentru aceasta miscare. El spune ca un numar mare de probleme tehnice se opun adoptarii premature a euro, inclusiv lipsa de echipamente care sa realizeze conversia si problemele cu care institutiile guvernului se vor confrunta in folosirea concomitenta a euro si a coroanei cehesti.

"Chiar si o gradinita va avea asemenea probleme", spune Rezabek. "Guvernul nici macar nu a inceput sa discute problemele tehnice, pentru care nu este pregatit", a continuat acesta.

Pentru a-si apara pozitia, el a subliniat ca este esential pentru Cehia sa mentina inflatia sub limita impusa de tratatul de la Maastricht. "Daca statul nu se pregateste pentru indeplinirea unor anumite obiective pe termen lung, se va confrunta cu aceleasi probleme pe care le au acum Germania si Franta", sustine Rezabek.

Sobotka a luat in deradere aceasta remarca, spunand ca pregatirea pentru adoptarea euro se desfasoara conform planului si ca tara este pregatita sa indeplineasca standardele necesare pentru adoptarea euro in 2010.

Multi analisti internationali raman totusi sceptici. Intr-adevar, un studiu realizat recent de Capital Invest a aratat ca Cehia se afla printre cele mai putin pregatite tari pentru adoptarea euro. Conform analistului Margaret Strasser de la Capital Invest, studiul a aratat ca daca tarile mici din grupul de noi membri ai Uniunii Europene, precum Slovenia, Lituania, Estonia si Cipru, se indreapta cu pasi repezi catre adoptarea euro, drumul pentru tarile mai mari, precum Polonia, Cehia si Ungaria, este plin de obstacole. cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO