Business Internaţional

Administraţia Trump limitează accesul guvernamental la software-ul companiei ruse Kaspersky Lab

Administraţia Trump limitează accesul guvernamental la...

Autor: Andrei Ionascu

12.07.2017, 10:40 79

Delistarea reprezintă acţiunea cea mai concretă luată de SUA împotriva Kaspersky, după luni de suspiciuni din partea oficialilor serviciilor de informaţii şi a parlamentarilor.

Potrivit unor informaţii, compania rusă ar putea avea legături strânse cu agenţii de spionaj din Rusia acuzate de atacuri cibernetice asupra Statelor Unite.

Produsele Kaspersky au fost eliminate din lista de furnizori a Administraţiei pentru servicii generale, privind contracte care acoperă servicii de tehnologie a informaţiei şi echipament fotografic digital, a anunţat purtătorul de cuvânt al agenţiei americane.

Decizia a fost luată "după o revizuire şi o examinare atentă", potrivit oficialului american, adăugând că priorităţile "sunt de a asigura integritatea şi securitatea sistemelor şi a reţelelor guvernamentale din SUA".

Software-ul antivirus al companiei Kaspersky este popular în Statele Unite şi în întreaga lume, iar compania reprezintă un jucător important pe piaţa securităţii cibernetice de zeci de ani.

Într-un comunicat oficial, Kaspersky Lab a anunţat miercuri că nu a primit nicio actualizare de la Administraţia pentru servicii generale sau de la altă agenţie guvernamentală din SUA cu privire la statutul de furnizor.

"Kaspersky Lab nu are legături cu niciun guvern, iar compania nu a ajutat niciodată şi nu va ajuta niciun guvern din lume în eforturi de spionaj cibernetic. Am fost prinşi în mijlocul unei lupte geopolitice, în care fiecare parte încearcă să folosească această companie ca un pion în jocul lor politic", este poziţia companiei Kaspersky.

În luna iunie, Comisia pentru Servicii Armate din Senatul SUA a adoptat un proiect de lege privind cheltuielile de apărare care interzice utilizarea produselor Kaspersky în armată. Măsura a venit la o zi după ce FBI a audiat mai mulţi angajaţi ai companiei Kaspersky din SUA, ca parte a unei investigaţii privind combaterea spionajului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO