Business Internaţional

Actiunile SocGen se vand bine, investitorii asteptand o posibila preluare a bancii franceze

12.03.2008, 16:34 19

Societe Generale, cea de-a doua mare banca franceza, a anuntat ca a strans fonduri de 5,54 mld. euro prin intermediul unei emisiuni de actiuni cu drepturi de alocare atasate, miscare efectuata in incercarea de a-si reface rezervele de lichiditate, scrie Bloomberg.
Oficialii bancii spun ca operatiunea a fost un succes, in conditiile in care oferta SocGen a fost suprasubscrisa de 1,8 ori. "Succesul acestei operatiuni va permite SocGen sa-si continue activitatea pe segmentele cu potential ridicat de crestere", a declarat conducerea bancii.
Rezervele de lichiditate ale bancii franceze au fost drastic reduse dupa ce tranzactiile neautorizate ale unuia dintre traderi au inregistrat pierderi de 4,9 mld. euro, iar oficialii institutiei au fost nevoiti sa reduca valoarea contabila a activelor detinute cu 2 mld. euro ca urmare a pariurilor gresite de pe piata americana a creditelor subprime.
Oferta cu drepturi de alocare a bancii franceze a fost garantata in totalitate de JP Morgan si Morgan Stanley si s-a adresat exclusiv actionarilor SocGen, care au putut achizitiona o actiune noua pentru fiecare patru actiuni detinute deja. Multi investitori au achizitionat actiuni pe fondul speculatiilor privind o eventuala preluare a SocGen de catre rivala BNP Paribas. Cu toate acestea, Daniel Bouton, presedintele institutiei, a mentionat in repetate randuri ca banca doreste sa ramana o entitate independenta.
Actiunile emise de catre banca franceza au fost vandute la un pret de 47,5 euro, in conditiile in care pretul titlurilor deja existente au incheiat sedinta de tranzactionare de la inceputul acestei saptamani la o valoare de 64,08 euro, in scadere cu 12% fata de nivelul inregistrat in urma cu o luna, cand SocGen a facut publice detaliile operatiunii. Pretul actiunilor bancii a coborat cu 31% anul acesta, valoarea de piata a companiei ajungand la 37,4 mld. euro.
In ultimul trimestru din 2007 SocGen a avut pierderi de 3,35 mld. euro, profitul net aferent anului trecut coborand pana la 947 mil. euro, fata de 5,22 mld. euro, cat s-a inregistrat in 2006. Oficialii bancii spun ca indicele Tier 1 al rentabilitatii capitalului - o masura a capacitatii companiei de a-si acoperi pierderile neasteptate - a urcat pana la 8%, fata de 6,6%, cat se inregistra la sfarsitul anului trecut.
Banca franceza atribuie intreaga responsabilitate pentru situatia dificila in care s-a aflat traderului Jer?me Kerviel, despre care sustine ca a efectuat o serie de operatiuni riscante care erau protejate, doar in aparenta, prin intermediul unor tranzactii false. Kerviel, pe numele caruia a fost emis un mandat de arestare preventiva, a recunoscut in fata procurorilor tranzactiile false, mentionand insa ca superiorii sai cunosteau intregul mecanism pe care il folosea.
La sfarsitul saptamanii trecute, anchetatorii au anuntat ca fostul trader al SocGen va fi supus unui examen psihiatric pentru a se constata in ce masura capacitatea de discernamant a acestuia a fost afectata in perioada in care a efectuat operatiunile ilegale. Kerviel a declarat initial ca intrase intr-un lant de tipul cauza si efect de unde nu a mai avut capacitatea de a scapa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO