Business Internaţional

Actiunile Petrobras, cele mai scumpe din segmentul petrolier

05.05.2008, 17:55 20

Grupul petrolier brazilian Petroleo Brasileiro (Petrobras) a devenit cel mai scump producator din intreaga lume, pe fondul descoperirii unuia dintre cele mai mari zacaminte de petrol din emisfera vestica, scrie Bloomberg.
Actiunile Petrobras sunt de doua ori mai scumpe decat ale companiei rusesti OAS Lukoil sau decat ale grupului olandez Royal Dutch Shell, si cu 50% mai scumpe decat cele ale Exxon Mobil, in conditiile in care investitorii isi concentreaza intreaga atentie mai degraba asupra noului zacamant de petrol descoperit de compania braziliana, decat asupra profitului ei, aflat in scadere.
"Nu poti stii cand vor face urmatorul anunt, si toata lumea vrea sa se afle la locul potrivit intr-o asemenea tranzactie", a spus William Landers, manager de fonduri care supravegheaza tranzactiile cu actiuni din America Latina ale fondului de investitii BlackRock din New York.
Faptul ca guvernul brazilian detine pachetul majoritar in cadrul Petrobras ar putea influenta evolutia actiunilor pe fondul speculatiilor conform carora compania va beneficia de un tratament preferential. Administratia presedintelui brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a retras 41 de licente de foraj dintr-o licitatie, dupa ce compania a descoperit zacamantul petrolier Tupi, pe data de 9 noiembrie, descoperire ce a generat o crestere cu 14% a valorii actiunilor companiei, cea mai mare ascensiune din ultimii noua ani. Tupi, situat la 250 de kilometri de coasta Braziliei, are aproximativ 33 de miliarde de barili de petrol recuperabil.
Valoarea actiunilor Petrobras a crescut cu inca 5,6% pe data de 14 aprilie, dupa ce directorul agentiei nationale a petrolului din Brazilia a anuntat ca zacamantul Carioca ar putea contine 33 de miliarde de barili de titei, devenind astfel al treilea mare zamacant petrolier din lume. Directorul executiv Jose Sergio Gabrialli a spus ca Petrobras face inca cercetari pentru a stabili cu exactitate dimensiunile zacamantului Carioca. Petrobras, a noua mare companie petroliera din lume, cu o valoare de piata de 248,3 miliarde de dolari (160,9 miliarde de euro) este totusi inca pe jumatate cat Exxon, cel mai mare producator de petrol al lumii.
Profitul Petrobras in ultimul trimestru al anului trecut a scazut cu aproximativ 3% in conditiile in care costurile au crescut mai repede decat rata vanzarilor. Compania a produs in medie 2,34 de milioane de barili de petrol, gaze naturale si combustibil lichid pe zi in luna martie a acestui an, comparativ cu 2,35 de milioane de barili pe zi in luna precedenta.
Profitul potential face din aceasta companie o investitie pe termen lung, este de parere Creg Shaw, manager de fonduri la Harding Loevner Management in New Jersey.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO