Business Internaţional

Actiunile companiilor agricole care au crescut odata cu preturile alimentelor ies treptat din portofoliile investitorilor

22.05.2008, 19:38 21

Analistii din sectorul marfurilor avertizeaza investitorii sa fie mai precauti la fluctuatiile pietei, pentru a evita pierderi masive in cazul stabilizarii pietei, scrie Financial Times.
Cresterea fara precedent a preturilor cerealelor din ultimii ani a generat o crestere a valorii actiunilor pentru multe companii din domeniu. De la producatori de tractoare la producatori de ingrasaminte agricole, pretul actiunilor a crescut mereu, iar acum analistii avertizeaza ca unele dintre aceste actiuni sunt supraevaluate in contextul in care preturile produselor alimentare dau semne de stabilizare. "Este de ajuns aparitia unei recolte mari care sa demonstreze tuturor ca avem destula mancare si toate aceste actiuni ar avea de suferit", a avertizat David Bleustein, analist la UBS.
Richard Ferguson, analist la firma Nomura din Londra, a adaugat ca pe termen scurt multe din aceste companii agricole au valoarea "umflata artificial".
In cateva cazuri, valoarea actiunilor unor companii a crescut ametitor. De exemplu, compania John Deere, cel mai mare producator de tractoare din lume, a avut parte de o crestere de 40% a valorii actiunilor intr-un singur an, avand in vedere ca preturile la tractoare din Statele Unite au atins o cifra record pentru al noualea an consecutiv.
Agco, producatorul american de echipamente pentru ferme, a inregistrat de asemenea o crestere de aproape 40%, desi ritmul de crestere a fost mai modest.
In alte sectoare, castigurile au fost si mai spectaculoase, in special pentru firmele producatoare de ingrasaminte chimice. In ultimul an, preturile la ingrasamintele pe baza de oxid de potasiu sau fosfati au crescut cu 96%, conform datelor furnizate de guvernul american.
Aceste scumpiri au dus la cresterea cu 277% a valorii actiunilor grupului german K+S, specializat in producerea de ingrasaminte chimice.
Monsanto, cel mai mare producator mondial de seminte modificate genetic, a avut parte de o dublare a valorii actiunilor intr-un singur an si acelasi lucru s-a petrecut si cu actiunile grupului anglo-elvetian de protectie a plantelor Syngenta.
Genus, grupul britanic care vinde material genetic pentru obtinerea anumitor rase de animale, a inregistrat o crestere de 39,4% pe anul trecut dupa ce fermierii au investit in imbunatatirea cirezilor lor.
Odata cu astfel de castiguri, aceste companii nu mai reprezinta o achizitie ieftina la fel ca in trecut. Actiunile Monsanto se tranzactioneaza la de 37 de ori valoarea profiturilor din ultimele 12 luni, conform previziunilor analistilor, Syngenta si K+S valoreaza acum de 20 de ori valoarea castigurilor, iar Agco este evaluata la de 12 ori valoarea castigurilor estimate pentru ultimele 12 luni.
Unii analisti sunt insa de parere ca aceste vesti sunt bune numai pe termen scurt si deja unele companii au avut parte de reducerea profiturilor.
Actiunile Deere au pierdut deja 11,7% fata de ianuarie cand au atins maximul de 94,69 dolari (60,78 euro) pe actiune. Deere se tranzactioneaza acum la numai de 18 ori valoarea castigurilor estimate, iar Genus la de 27 de ori valoarea acestora.
Credit Suisse a lansat o avertizare clientilor sai, anuntand ca evaluarea K+S este "exagerata" si ca a venit vremea culegerii profiturilor de pe urma actiunilor din sectorul ingrasamintelor chimice. Pe de alta parte, banca a anuntat ca "atata timp cat piata in crestere a ingrasamintelor si agriculturii nu da semne de slabiciune", actiunile se vor tranzactiona inca peste valoarea pietei.
Indicele pretului la alimente al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimente si Agricultura (FAO), considerat cel mai bun indicator al inflatiei in ceea ce priveste alimentele la nivel global, a inregistrat prima sa scadere din ultimele 15 luni in aprilie, cand preturile la cereale, lapte, zahar si soia au scazut.
Jose Maria Sumpsi, directorul adjunct al FAO, a declarat ca in afara de porumb si orez, inflatia la produsele alimentare "pare sa fi atins cota maxima", desi pana acum nu se asteptau la scaderea preturilor.
Analistii sunt de parere ca multe companii producatoare de masini agricole sunt expuse intr-o oarecare masura la problemele pietei constructiilor.
Cresterea costurilor de productie, cum ar fi cresterea preturilor la anumite componente din otel, este de asemenea un pericol pentru aceste companii, dupa parerea analistilor din domeniu.
Cu toate acestea, Ferguson este de parere ca pe termen mediu, estimarile sunt inca pozitive.
El a argumentat aceasta afirmatie spunand ca multe tari in curs de dezvoltare, cum ar fi China sau Ucraina, unde la fiecare 1.000 de hectare exista mai putin de cinci tractoare, au nevoie sa isi extinda gradul de tehnologizare prin achizitionarea a cel putin inca 30-50 de tractoare la fiecare 1.000 de hectare.
Unii investitori sunt deja in cautare de noi metode de expunere la potentialul boom din agricultura care va avea loc pe termen lung si cauta metode ieftine pentru atingerea acestui obiectiv.
Una din strategiile abordate de acesti investitori este finantarea bancilor care sustin expansiunea si tehnologizarea sectorului agricol din tari precum Brazilia sau Ucraina.
O alta solutie ar fi achizitionarea de produse bancare structurale sau indici specializati pe agricultura.
O a treia solutie o reprezinta achizitionarea directa de ferme si terenuri pentru activitati agricole si inceperea activitatii de productie agricola efectiva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO