Business Internaţional

Ackermann se va concentra asupra Deutsche Bank

05.04.2004, 00:00 14



Decizia surprinzatoare luata saptamana trecuta de tribunalul din Dusseldorf, care a anuntat ca cei sase acuzati din procesul Mannesmann nu pot fi cercetati penal din lipsa de dovezi, are implicatii importante pentru seful Deutsche Bank, Josef Ackermann, scrie Financial Times.



Daca, asa cum spun expertii, procesul se va incheia in cateva saptamani prin achitarea acuzatilor, Ackermann isi va putea dedica timpul conducerii bancii germane si refacerii relatiilor cu colegii si clientii sai, poate chiar si unei fuziuni sau achizitii, de mult timp speculata de autoritati si de mediul de afaceri.



In perioada dinainte procesului, dar si in cele 10 saptamani cat a durat acesta, Ackermann a devenit o persoana putin agreata de massmedia, fiind acuzat de proasta crestere si lacomie cand s-a aflat ca anul trecut a castigat 11 milioane de euro, cu 60% mai mult decat in anul anterior.



In acelasi timp, controversatele negocieri din luna ianuarie dintre Ackermann si americanii de la Citigroup nu numai ca au starnit un val de critici ale nationalistilor, dar a deranjat si ceilalti directori ai bancii si intregul mediu de afaceri german.



Bancherii spun ca Ackermann a intrat in conflict cu doi membri ai consiliului executiv, Hermann-Josef Lamberti si Tessen von Heydebreck, si cu unul din membrii consiliului de supraveghere, Ulrich Cartellieri.



Avand ca scuza eventualitatea unui verdict nefavorabil pentru Ackermann, unii bancheri au inceput chiar sa caute succesori pentru acesta, fara sa gaseasca insa un candidat potrivit.



"Procesul s-a incheiat deoarece nu existau destule dovezi. Toti din banca stiau acest lucru, asa ca nimeni nu s-a gandit sa incerce sa-i ia locul", spune un prieten al sefului Deutsche Bank.



In ultimele zile, Ackermann a continuat sa se arate deschis fata de eventualitatea unei fuziuni sau achizitii, desi a lasat impresia ca nu se grabeste. De aceasta data insa, seful de la Deutsche Bank isi arata interesul fata de o tranzactie cu un partener european.



Luna trecuta, cel putin sase din cele mai mari companii din Germania - Deutshe Telekom, Munich Re, SAP, Allianz, DaimlerChrysler si Siemens - l-au avertizat pe cancelarul Gerhard Schroder de pericolul pentru mediul corporatist pe care il reprezinta achizitionarea celei mai importante banci germane de catre un grup american.



Unii observatori inca mai cred ca viitorul lui Ackermann la Deutsche Bank este nesigur. Un fost coleg al sau spunea: "Nu conteaza rezultatul procesului. Reputatia lui Ackermann a fost insa grav afectata".



Ackermann insista ca s-a angajat sa majoreze profitabilitatea bancii si sa atinga un nivel de 25% al indicatorului ROE (return on equity).
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO