Business Internaţional

Ackermann e criticat pentru modul in care conduce Deutsche Bank

03.06.2004, 00:00 13



Josef Ackermann va trebui sa dea socoteala in fata actionarilor Deutsche Bank pentru acuzatiile de management ineficient, informeaza Bloomberg. Ackermann, care a preluat conducerea bancii in mai 2002, trebuie sa raspunda intrebarilor investitorilor la adunarea generala anuala, mai ales in privinta criticilor referitoare la coordonarea vanzarii actiunilor Deutsche Postbank .



"Nu stiu daca Ackermann si-a pierdut puterea de decizie sau nu a avut-o niciodata, dar cazul Postbank reflecta faptul ca Deutsche Bank nu este bine manageriata. Ackermann trebuie sa preia controlul si sa arate cine ia deciziile", a declarat Klaus Nieding, manager la DSW, cel mai mare grup de actionari germani, care numara 28.000 de membri.



Divizia Deutsche Bank care se ocupa de piata de capital a fost aleasa drept consilier in privinta ofertei publice de actiuni lansata de Posbank. Luna trecuta Ackermann si managerii bancii au luat in considerare o oferta pentru Postbank, miscare despre care actionarii si inclusiv grupul de lobby SdK au spus ca ar putea ameninta sansele Postank sa mai acceada la afaceri fructuoase pe viitor.



Grupurile de lobby DSW si SdK reprezinta interesele investitorilor, care detin aproape 19% din Deutsche Bank, adica actiuni in valoare de 7 miliarde de euro.



Din luna ianuarie, Ackerman a condus banca dintr-o pozitie defensiva, incercand sa se apere de acuzatiile de incalcare a regulamentului in legatura cu platile legate de preluarea Mannesmann de catre Vodafone Group, in anul 2000.



Ackermann, care a fost membru in consiliul de supraveghere al Mannesmann, desi contesta acuzatiile, a petrecut cam doua zile pe saptamana in fata curtii de la inceperea procesului.



De cand a preluat conducerea, managerul de origine elvetiana a participat la concedierea a 14.000 oameni, a vandut active in valoare de mai mult de 14 miliarde de dolari si a reorganizat managementul bancii, cu scopul de a imbunatati castigurile si de a atrage noi investitori. El planuieste sa dubleze profitul brut in urmatorii doi ani prin reducerea costurilor si impulsionarea veniturilor.



"Banca trebuie sa arate pietei cat mai curand posibil ca poate atinge rata de rentabilitate financiara (ROE) propusa, de 25%", a afirmat Patrick Lemmens, manager la divizia de management a activelor din cadrul ABN Amro, care gestioneaza 195 miliarde de dolari, inclusiv actiuni Deutsche Bank.



Managementul Deutsche Bank asupra Postbank "ar fi putut fi mai bun, desi, pana la urma, asta este o furtuna intr-o ceasca de cafea", a mai spus Lemmens. "Ackermann si-a facut treaba foarte bine in procesul de transformare a bancii, si a creat o noua cultura. Pentru mine, el este seful", a conchis Lemmens.



Intr-un proces verbal intern care a ajuns in mainile presei, Deutsche Bank evalua Postbank la 4,4 pana la 5,3 miliarde de euro, mai putin decat sperase detinatorul bancii, gigantul Deutsche Post, serviciul postal german, care estimase o valoare de 6 miliarde de euro.



Deutsche Bank desfasoara in prezent o investigatie pentru a afla cum a devenit publica informatia respectiva, dar imaginea pe care o are la ora actuala este de "aproape fara conducere", punandu-si reputatia in pericol si determinand cotidianul Boersen-Zeitung sa scrie un editorial numit "Unde este Ackermann?".



O posibila oferta pentru Postbank apare ca urmare a incercarii lui Ackermann de a reduce dependenta Deutsche Bank de divizia sa de investitii, care produce trei sferturi din profiturile bancii. "Marea intrebare este daca Deutsche Bank va incerca sa fuzioneze sau va ramane independenta", a afirmat Klaus Schneider, chairman-ul grupului de actionari SdK. andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO