Business Internaţional

Aceeasi banca. Alti actionari. Alta strategie. Coreenii tot vor sa se extinda

Aceeasi banca. Alti actionari. Alta strategie. Coreenii tot vor sa se extinda
24.10.2002, 00:00 20

Noul presedinte si director executiv al Daewoo Bank (Ungaria) Rt spune ca va avea nevoie de trei ani pentru a relansa operatiunile bancii. Institutia a fost preluata de la Daewoo Securities, in aceasta vara, de banca de stat Korea Development (KDB).
Sun Bok Hwang, in varsta de 49 de ani, care a lucreat in cadrul KDB timp de 27 de ani si a petrecut deja trei ani in cadrul reprezentantei bancii in Ungaria, va trebui sa adapteze compania la noua strategie a companiei-mama, cu scopul de a ajuta companiile coreene sa se extinda pe pietele central si est-europene.
"KDB a preluat aceasta banca in scopul extinderii operatiunilor sale in Europa Centrala si de Est," a spus Hwang. Acesta a adaugat ca KDB va pune bazele si altor banci in regiune, insa pe termen scurt banca se va concentra asupra imbunatatirii sistemului sau IT, a organizarii si structurii de capital.
"Personal, pun accent pe responsabilitati, moralitate si genul de atitudine ce face posibil lucrul in echipa," a spus acesta.
Conform lui Hwang, nu exista planuri de reduceri de personal, insa va fi introdus un nou sistem de recompense, bazat pe performantele angajatilor.
Hwang a spus ca relatiile comerciale dintre Coreea si Ungaria s-au imbunatatit, multe companii coreene intentionand sa-si extinda activitatile in Ungaria si in Europa Centrala si de Est in general. Ca prim pas, banca intentioneaza sa se concentreze asupra furnizarii de servicii pentru astfel de companii.
"Companiile ce vin in Ungaria au nevoie de facilitati legate de creditare, si dupa lansarea operatiunilor au nevoie de capital de lucru," a explicat acesta.
Hwang a aratat ca intreprinderile mici si mijlocii din Coreea vor urma marilor companii, iar banca este pregatita sa ofere si acestora servicii similare, desi, a insistat el, banca nu le poate rezolva toate problemele.
"Multe companii coreene cred ca guvernul ungar se concentreaza prea mult asupra sistemului de facilitati pentru investitii, in loc sa creeze conditii favorabile pentru companiile ce patrund pe piata ungara", a remarcat acesta. "Birocratia reprezinta de multe ori o problema pentru acestea".
Conform lui Hwang, principala diferenta dintre KDB si noua sa filiala din Ungaria consta in faptul ca KDB se concentreaza asupra sectorului corporatist si pe operatiunile de banking international, in timp ce Daewoo Ungaria s-a axat deocamdata pe retail banking.
"Serviciile bancare oferite clientilor persoane fizice dezvoltate de Daewoo Ungaria sunt foarte profitabile. As dori sa mentin acest departament si sa adaug si servicii pentru corporatii," a spus acesta.
In trei ani, raportul dintre cele doua tipuri de servicii va fi de 50/50, a estimat Hwang.
Totusi, Hwang a admis ca extinderea in sectorul corporatist local va fi dificila pentru moment pe fondul unei piete deja saturate.
"Nu sunt sigur ca ne va fi usor sa abordam companiile ungare. Nu cred ca celelalte banci ne sunt rivale, ci, dimpotriva, ne bazam pe acestea in furnizarea de servicii destinate companiilor", a declarat Hwang.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO