Business Internaţional

Abramovici prinde gustul otelului

30.05.2006, 00:00 14

Roman Abramovici, cel mai bogat om din Rusia, poarta tratative pentru cumpararea a 40% din actiunile producatorului de otel Evraz pentru aproximativ 2,3 mld. euro (3 mld. dolari), relateaza CNN.

Anuntul vine dupa stirea de vineri, potrivit careia gigantul Arcelor si compania rusa Severstal vor fuziona pentru a forma cel mai mare producator de otel din lume.

Abramovici i-ar fi sugerat inca de anul trecut lui Alexander Abramov, care detine 59% din Evraz, sa-si vanda actiunile. Alexander Frolov detine la randul lui aproximativ 28% din companie. Un oficial de la Evraz, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a confirmat afacerea, dar nu a dorit sa ofere detalii. Abramovici si-a demonstrat priceperea in sectorul metalurgic prin consolidarea producatorului de aluminiu RusAl, inainte sa-si vanda actiunile in 2004 partenerului Oleg Deripaska. Abramovici figureaza pe locul 11 in topul celor mai bogati oameni din lume publicat de Forbes, cu o avere estimata la 14,2 mld. euro. Abramovici a vandut anul trecut pachetul de 72% din rafinaria Sibneft gigantului Gazprom pentru mai mult de 10 mld. de euro.

Tranzactia, care ar putea fi anuntata oficial saptamana aceasta, ar urma sa fie efectuata prin Millhouse Capital, compania de investitii detinuta de Abramovici.

In acelasi timp, magnatul ucrainean Dmytro Firtash, care a dezvaluit luna trecuta ca este proprietarul companiei RosUkrEnergo, este interesat sa-si consolideze proprietatile din sectorul chimic, prin achizitionarea Crimean Titan, Crimean Soda si a companiilor de fertilizare Rivneazot, Nitrofert si Tajikazot, din Ucraina, Estonia si Tadjikistan, scrie Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO