Business Internaţional

Abramovici a fost depasit in topul celor mai bogati rusi

13.02.2007, 18:46 16

Miliardarul rus din industria aluminiului Oleg Deripaska l-a depasit pe proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, ca cel mai bogat om din Rusia, conform unui nou studiu, scrie The Moscow Times.
Deripaska s-a clasat pe locul intai, cu o avere de 21,2 miliarde de dolari (16,3 miliarde de euro), surclasandu-l pe Roman Abramovici care a avut o avere estimata la 21 de miliarde de dolari (16,1 miliarde de euro), conform publicatiei moscovite Eho Moskvi, citand revista Finans din Rusia. Averea detinuta de Deripaska aproape s-a dublat in comparatie cu cele 12,7 miliarde de dolari (9,7 miliarde de euro) raportate anul trecut. In aceeasi perioada, activele detinute de Abramovici s-au majorat de la 18,7 milioane de dolari (14,3 milioane de euro).
Deripaska, Abramovici si ceilalti doi miliardari rusi aflati la egalitate pe locul trei, fosti parteneri la compania de investitii Interros (care detine active in companii din domeniul minier, metalurgic si energetic, financiar, alimentar, media si imobiliar -
n. red.), Mihail Prohorov si Vladimir Potanin, ambii detinand 14,2 miliarde de dolari (10,9 miliarde de euro), au interese importante in sectorul metalurgic.
Prohorov si Potanin au urcat in topul celor mai bogati rusi in comparatie cu anul trecut, cand publicatia rusa le estima averea la 6,7 miliarde de dolari (5,1 miliarde de euro) si respectiv 6,6 miliarde de dolari (5 miliarde de euro), valori ce ii situau pe locurile opt, respectiv noua.
Ambii au profitat din plin de cresterea companiilor Norilsk Nichel, cea mai mare companie de metale pretioase din Rusia si una dintre cele mai mari din lume din industria metalelor pretioase si ne-feroase, si Polyus Gold, cel mai mare producator de aur din Rusia si singura companie rusa aflata in topul companiilor din domeniul metalelor pretioase din lume. Michael Kavanagh, analist la MDM Bank, a declarat ca nu ar fi surprins daca preturile actiunilor companiilor Norilsk si Polyus au reprezentat principalele cauze care au dus la dublarea averilor celor doi oameni de afaceri rusi.
Publicatia rusa Finans l-a listat pe Roman Abramovici ca cel mai bogat om din Rusia trei ani la rand, de cand a inceput realizarea acestui sondaj in 2004. Deripaska s-a clasat pe locul doi in 2005 si 2006, cu doua locuri mai sus decat in 2004.
Deripaska a preluat conducerea companiei producatoare de aluminiu RusAl in 2000 si a cumparat pachetul de actiuni de la Roman Abramovici in octombrie 2003.
Pe langa faptul ca detine 100% din RusAl, el mai detine pachetul majoritar la constructorul auto GAZ, compania Avicor, unul dintre cei mai importanti producatori de aeronave din Rusia si compania de asigurari Ingosstrah. Deripaska a continuat sa investeasca in extinderea afacerilor sale, spre deosebire de Abramovici care a continuat sa-si lichideze activele detinute. Asa precum a vandut pachetul de actiuni de la RusAl, Abramovici a vandut compania petroliera Sibneft gigantului Gazprom contra sumei de 13 miliarde de dolari (9,9 miliarde de euro) in 2005.

Roman Abramovici
Varsta: 39 ani
Avere estimata: 21 de miliarde de dolari
Sursa: Industria extractiva, petrol, gaze naturale
Cetatenie: Rusa
Rezidenta: Londra, Marea Britanie
Active detinute: FC Chelsea, investitii pe piata imobiliara din Rusia

Oleg Deripaska
Varsta: 37 ani
Avere estimata: 21,2 mld. dolari
Sursa: Industria metalurgica, aluminiu
Cetatenie: Rusa
Rezidenta: Moscova, Rusia
Active detinute: 100% RusAl, pachetul majoritar la constructorul auto GAZ, compania aeronautica Avicor si asiguratorul Ingosstrah.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO