Business Internaţional

ABN Amro a preluat 2,88% din actiunile Antonveneta

25.07.2005, 18:34 12

Grupul bancar olandez ABN Amro a preluat vineri 2,88% din actiunile bancii italiene Antonveneta, scrie BBC News.

In ultimele patru luni a avut loc o competitie intensa pentru preluarea bancii Antonveneta intre Banca Popolare Italiana si ABN Amro.

ABN a lansat o oferta de preluare in numerar, in valoare de 26,5 euro pentru un titlu Antonveneta, in timp ce Banca Popolare Italiana a depus o oferta mixta in numerar si actiuni de 27,5 de euro pentru un titlu.

Banca Popolare a fost nevoita ulterior sa lanseze o noua oferta de 24,47 de euro pentru o actiune Antonveneta, dupa ce institutia care reglementeaza piata financiara italiana, Consob, a stabilit ca a cumparat actiuni in cadrul unei intelegeri ascunse.

In timp ce termenul de expirare a ofertei depuse de ABN Amro a fost vineri, cele doua oferte ale Banca Popolare Italiana au termenul limita la sfarsitul lunii august.

ABN Amro a anuntat ca va emite luni un comunicat referitor la incercarea de preluare a Antonveneta, in timp ce actionarii bancii italiene urmeaza sa se reuneasca in aceeasi zi pentru a nominaliza noii membri ai conducerii. Consiliul de conducere anterior al bancii italiene a fost desfiintat ca urmare a unei decizii a justitiei.

"Companiile italiene, si aici sunt incluse si bancile, trebuie sa renunte la atitudinea reticenta in ceea ce priveste achizitiile din exterior, altfel isi vor pastra dimensiunea redusa si nu vor putea deveni competitive in viitor", a spus Alberto Tacchella, presedintele UCIMU, asociatia producatorilor italieni de unelte. "Mai important este ca au de suferit tocmai acele banci care se presupune ca ar trebui astfel sa fie salvate", a adaugat Tachella, care este si presedintele Tacchella Macchine.

"Banca Centrala si sistemul financiar italian sufereau de o problema de transparenta", a spus Luca Cordero di Montezemelo, presedintele asociatiei italiene Confindustria.

Piata bancara italiana este dominata de institutii de dimensiuni mici si mijlocii, multe dintre ele fiind catalogate drept ineficiente sau avand prea mult personal.

Lipsa unui mediu competitiv real a permis bancilor din sistem sa mentina tarifele pe care le practica la niveluri superioare celor din alte tari, ceea ce le-a adus marje de profit mult mai ridicate.

Pana acum strainii au esuat in incercarile de patrundere pe piata italiana. De la crearea pietei si a monedei unice, putine institutii din strainatate au finalizat preluari in UE, dezamagindu-i astfel pe cei care sperau la o intensificare a competitiei si eficientei. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO