Business Internaţional

A fost Strauss-Kahn "asasinat politic" ? Sau ţinta scandalului este chiar FMI?

A fost Strauss-Kahn "asasinat politic" ? Sau ţinta scandalului este chiar FMI?

Autor: Iuliana Enache, Bogdan Cojocaru

16.05.2011, 14:56 4700

Arestarea şefului FMI, DominiqueStrauss-Kahn, pentru acuzaţii de agresiune sexuală, sechestrare depersoană şi tentativă de viol, este văzută de unii politicienifrancezi ca o umilinţă naţională sau chiar o conspiraţieinternaţională cu scopul de a decapita instituţia financiară, scriepresa străină.

"Sunt convinsă că este vorbadespre o conspiraţie internaţională. Vor să decapiteze FMI-ul, nudoar pe principalul candidat din partea partidului Socialist.Vorbim despre o nouă formă de asasinat politic. Au vrut să blochezeFMI-ul. Este vorba despre finanţele internaţionle", a declaratMichelle Sabban, vicepreşedinte al consiliului regional alIle-de-France, citată de AFP.

Totodată, unii francezi apreciază că scandalulreprezintă o conspiraţie pusă la cale de opozanţii politici ailui Strauss-Kahn. El era văzut ca prinicipalulcontracanditat al lui Nicolas Sarkozy încursa pentru prezidenţialele franceze din 2012. Şeful FMI joacă unrol important în politica instituţiei de a ajuta mai multe stateeuropene cu probleme, printre care şi România.

Strauss-Kahn a fost arestatsâmbătă sub acuzaţia că a agresat sexual în New York o cameristă de 32 de ani originară dinGuineea. Şeful FMI a fost "cazat" peste noapte într-o unitatespecială de detenţie pentru cei suspectaţi de hărţure sexuală.Poliţia susţine că femeia l-a identificat pe şeful FMI într-oaliniere de suspecţi, potrivit BBC.

Avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn ar fi reconstituit programulacestuia de sâmbătă, ziua în care a fost arestat la New York, şi arfi constatat că acesta ar fi părăsit hotelul cu o oră înainteaagresiunii sexuale asupra cameristei, relatează Le Figaro, înediţia electronică de luni.

Strauss-Kahn ar fi părăsit hotelul Sofitel la prânz, "respectivcu o oră înainte de a avea loc agresiunea asupra cameristei",afirmă postul de radio RMC, citat de cotidian.

El ar fi luat prânzul cu fiica sa într-un restaurant, apoi ar fimers direct la aeroport. Strauss-Khan şi-ar fi dat seama atunci căşi-a uitat unul dintre telefoanele mobile şi ar fi sunat la hotel.Acest apel le-ar fi permis poliţiştilor să îl localizeze.

De altfel, tot potrivit apărării, atunci când s-au aplecat asupracazului presupusei victime, "avocaţii ar fi fost surprinşi, întimpul audierii, să vadă sosind o tânără atât de puţinseducătoare", afirmă postul de radio.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO