Business Internaţional

825 de miliarde de euro, cifra care le îngheaţă sângele în vene politicienilor europeni

825 de miliarde de euro, cifra care le îngheaţă sângele în vene politicienilor europeni

Autor: Alexandru Matei

09.11.2011, 17:27 1482

Italia este a treia cea mai mare economie din zona euro şi se află pe locul trei în topul mondial al ţărilor care se împrumută cel mai mult. Datoria publică a Italiei este de 1.900 de miliarde de euro, de circa cinci ori mai mare decât a Greciei, scrie The Telegraph.

Open Europe, un think tank din Londra, a anunţat că Italia are nevoie de lichidităţi în valoare de 825-907 miliarde de euro în următorii ani. Suma poate fi detaliată astfel:

Rostogolirea datoriilor

Italia are datorii în valoare de 173,3 miliarde de euro care ajung la maturitate până la sfârşitul anului. Între 2011 şi 2014 datorii în valoare de 656,4 miliarde de euro ajung la maturitate.

Dobânzi

Ieri, Open Europe anunţa că Italia trebuie să strângă 28 de miliarde de euro în plus în următorii trei ani pentru a-şi plăti datoriile la o dobândă de 6,7%. Astăzi costurile au crescut. Open Europe a calculat că un punct procentual în plus, deci dacă randamentele ajung la 7,7%, va forţa Italia să găsească 38 de miliarde de euro în plus în următorii trei ani, 78 de miliarde de euro în plus în următorii cinci ani şi 313 miliarde de euro în plus pentru a-şi rostogoli întreaga datorie publică.

Necesarul de finanţare al băncilor italiene

FMI estimează că băncile italiene au nevoie de capital suplimentar în valoare de 40 de miliarde de euro.

Europa nu are în prezent resursele necesare pentru a ajuta Italia, fondul de urgenţă EFSF având în prezent o capacitate de împrumut de 440 de miliarde de euro, din care o parte din bani au fost cheltuiţi pentru a ajuta Grecia, Irlanda şi Portugalia. La summit-ul de la Bruxelles de la sfârşitul lunii trecute, liderii europeni s-au angajat să majoreze capacitatea EFSF, ţinta fiind de 1.000 de miliarde de euro, dar se chinuie încă să găsească modalităţi de a ajunge la această sumă, în condiţiile în care marile ţări emergente, China, Brazilia sau India nu sunt dispuse să investească sume mari într-o Europă care nu se poate susţine singură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO