Business Internaţional

2018, cel mai slab an pentru acţiunile băncilor europene de la criza din zona euro

2018, cel mai slab an pentru acţiunile băncilor...

Autor: Catalina Apostoiu

01.01.2019, 00:01 482

Acţiunile băncilor europene au avut parte de cel mai slab an de la apogeul crizei zonei euro, sectorul suferind o scădere de 25%, în condiţiile în care investitorii şi-au pierdut încrederea în băncile din regiune pe fondul menţinerii profitabilităţii acestora la un nivel scăzut, al modelelor de business depăşite, dobânzilor negative şi Brexitului, scrie Financial Times.

Scăderea i-a costat pe acţionari aproximativ 380 miliarde de dolari, majoritatea băncilor din UK şi de pe continent tranzacţionându-se sub valoarea contabilă. În medie, acestea sunt acum valorizate la aproximativ 0,6 ori valoarea activelor nete, comparativ cu raportul de 1,1 pentru cele mai mari şase bănci americane şi 1 pentru băncile din cadrul indicelui MSCI Emerging Asia Banks.

“Sectorul bancar european face mai mulţi bani decât în ultimii ani, dar suferă în continuare de o profitabilitate scăzută raportat la sectorul american sau asiatic”, spune Ronit Ghose, analist Citigroup.

Deşi profiturile şi nivelurile de capital sunt în creştere şi amenzile sunt în scădere, orice îmbunătăţire a performanţelor a fost eclipsată de noi scandaluri, cât şi de şocuri geopolitice şi macroeconomice.

Puţini economişti se aşteaptă acum ca dobânzile să iasă din teritoriu negativ în viitorul apropiat. Există de asemenea un nivel redus de claritate privitor la viitoarea relaţie dintre UK şi UE după Brexit, băncile fiind încărcate cu sute de milioane sub formă de costuri de restructurare.

Comparativ cu industria bancară americană, cheltuielile se menţin ridicate în Europa şi apasă asupra investiţiilor majore necesare pentru refacerea infrastructurii IT.

 

Virus-free. www.avast.com
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO