Business Internaţional

1,9 mld. dolari impotriva gripei aviare

19.01.2006, 20:51 15

Tarile si organizatiile internationale reunite la Conferinta donatorilor de la Beijing au reusit sa stranga 1,9 mld. dolari pentru a finanta o campanie globala impotriva gripei aviare, informeaza BBC News.

Cele mai mari contributii le-au avut SUA cu 270 mil. euro si UE cu 206 mil. euro, conform unor oficiali americani si au luat in principal drumul tarilor din Asia de Est si Pacific cu 524 mld. euro, Europei de Est si Asia Centrala cu 185 mld. euro. Alte tari din Africa si Asia de Sud au primit si ele fonduri importante. Fondurile sunt orientate catre serviciile veterinare si de sanatate destinate prevenirii mutatiei virusului H5N1 transmisibil intre oameni.

Secretarul general Kofi Annan a facut un apel catre toate natiunile intrunite la conferinta sa faca tot posibilul pentru combaterea gripei. Cu toate eforturile de pana acum, virusul cu numele de cod H5N1 a facut, incepand din 2003, 79 de victime, majoritatea in Asia, iar trei cazuri nu au fost confirmate.

David Nabaroo, oficialul Natiunilor Unite pe problema gripei aviare, a precizat faptul ca umanitatea nu era pregatita sa faca fata unei asemenea maladii si ca serviciile veterinare din tarile infectate nu sunt destul de pregatite sa indentifice focarele de infectie si sa actioneze in conformitate.

Focarele de infectie continua sa faca victime in Indonezia, care a confirmat 14 cazuri de infectie. Turcia a diagnosticat si ea alte 21 de cazuri. Banca Mondiala a estimat un cost economic exorbitant de 660 mld. euro pentru economia globala de la aparitia epidemiei. Conferinta a atins un alt nivel, odata cu decizia fabricantului de medicamente Roche Holding de a-si mari productia de vaccin antigripal pentru inca 2 milioane de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO