Business Hi-Tech

ZF Mobilio 2023. Bogdan Belciu, Co-Founder & Partner, Valorem Business Advisory: Industria de telecomunicaţii a avut o situaţie privilegiată. Acum 15 ani profitabilitate era foarte mare, toată lumea vorbea de inovaţie, dar nevoia nu era aşa de mare, acum lucrurile s-au schimbat fundamental.

ZF Mobilio 2023. Bogdan Belciu, Co-Founder & Partner,...

Autor: Mircea Nica

26.04.2023, 12:32 152

Industria de telecomunicaţii a avut o situaţie privilegiată. Acum 15 ani profitabilitate era foarte mare, toată lumea vorbea de inovaţie, dar nevoia nu era aşa de mare, acum lucrurile s-au schimbat, a spus Bogdan Belciu , Co-Founder & Partner, Valorem Business Advisory, în cadrul Conferinţei ZF Mobilio 2023.

„Este un context dificil şi 2023 marchează începutul unui nou set de provocări. Acum 15 ani industria era foarte profitabilă, marjele EBITDA sărea de 40%, era un serviciu nou a cărui penetrare continua să crească. În perioada de până la criza financiară din 2008-2009, profitabilitatea industriei agregate era între 400-750 mil. euro. Începând cu anii 2013-2014 industria agregată a intrat pe pierdere. Costurile au crescut, pretenţiile şi aşteptările consumatorilor sunt din ce în ce mai mari. A crescut foarte mult consumul de voce, acum a început să crească foarte mult consumul de date. Am trecut la viteze din ce în ce mai mari, 2G, 3G, 4G, ceea ce înseamnă evident investiţii, costuri suplimentare. Astfel, industria a avut o perioadă de 6-7 ani de pierderi agregate”, a explicat Bogdan Belciu.

Ce a mai spus Bogdan Belciu , Co-Founder & Partner, Valorem Business Advisory:

Începând cu 2021 la nivel agregat, industria a intrat puţin pe profit, dar vorbim de valori în jurul a 100 mil. euro, faţă de 400-700 mil. euro acum 15 ani. Consumul mediu de servicii de telecomunicaţii din România este pe o creştere foarte marginală, cvasistangare. Practic consumăm agregat între fix, mobil şi televiziune în jur de 75 lei per capita (15 euro), media europeană este 35 euro, iar media în SUA este de 75 euro. Practic Europa este sub jumătatea mediei consumului per capita din America, iar România sub jumătate faţă de Europa, în condiţiile în care calitatea reţelei din România este foarte bună comparativ cu vestul Europei şi America din multe puncte de vedere.

Anul trecut s-au adjudecat licenţele 5G şi vorbim de costuri de peste 420 mil. euro care vor trebui achitate. O parte din această sumă a fost datorată anul trecut, sumele vor fi datorate până în 2028 în tranşe. Vorbim în medie de 60-70 mil. euro pe an într-o industrie care agregat făcea profituri de 100 mil. euro pe an. Acest 5G vine cu o nevoie foarte mare de investiţii. La început putem vorbi de o intensificare a reţelei prin reconvertirea echipamentelor existente şi vom vorbi destul de repede de o densificare a reţelei atât din punct de vedere antene şi turnuri de telecomunicaţii, cât şi din punct de vedere al fibrei optice. Investiţiile vor fi semnificative. Cred că numarul de staţii de bază ar trebui până în 2030 să crească cu 50%, chiar mai mult.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO