Business Hi-Tech

WorldCom ia o gura de aer la Bagdad

16.05.2003, 00:00 20

Autoritatile americane au decis sa acorde primul contract de telecomunicatii din Irak companiei WorldCom, aflata sub protectia legii falimentului.
Compania americana WorldCom, care s-a rebrandat recent sub numele de MCI, va construi in capitala irakiana o retea de telefonie mobila, pentru ca irakienii si strainii aflati aici nu dispun de alte mijloace eficiente de comunicare.
Asupra valorii contractului obtinut astfel de WorldCom, finantat de Departamentul Apararii, domneste secretul.
Afectata de bombardamentele americane, de anii de dictatura si de embargoul impus de Natiunile Unite, capitala irakiana nu dispune in acest moment de nici un serviciu de telefonie mobila. Militarii, ziaistii si in general toti strainii din Bagdad folosesc telefoanele prin satelit, care nu pot fi insa utilizate in interiorul cladirilor, neavand semnal. Serviciul de telefonie fixa din tara este la pamant, doar trei din o mie de irakieni avand acces la acest serviciu. Valoarea programului de reconstructie a sectorului telecom din aceasta tara a fost estimata de specialisti la aproape 1 miliard de dolari.
Noua retea de telefonie mobila va fi GSM, in ciuda scadalului iscat in SUA de Darrell Issa, membru republican al Camerei Reprezentantilor. Issa ceruse construirea sistemelor de comunicatii irakiene pe baza tehnologiei americane CDMA. El a argumentat ca tehnologia GSM a fost dezvoltata in Europa, de specialisti din mai multe tari, printre care si Franta, tara care s-a opus razboiului din Irak. Specialistii in telecomunicatii spun insa ca era logic sa se foloseasca  sistemul GSM, din moment ce el este folosit la scara larga in toate tarile din regiune. Desi mari companii precum Motorola, Lucent sau Qualcomm au sperat sa castige contracte importante in procesul de reconstructie a sectorului telecom din Irak, autoritatile americane au decis sa apeleze la clientul lor favorit, MCI, in ciuda fraudelor si a scandalului iscat anul trecut. WorldCom - principalul operator de telefonie de mare distanta din SUA, prin serverele caruia se desfasoara jumatate din traficul mondial de internet - nu are vreo retea de comunicatii mobile in America, insa a castigat contractele oferite de guvernul american si in Afghanistan.
WorldCom este in situatie de faliment din cauza unor fraude contabile descoperite anul trecut si care au insumat peste 9 miliarde de dolari. Pierderile totale ale companiei pe 2002 au insumat 80 de miliarde de dolari, locul doi in istoria economiei americane dupa AOL Time Warner (99 de miliarde de dolari). Conducerea companiei a lansat un ambitios program de restructurare, cu obiectivul precis de a iesi de sub incidenta falimentului. Fostul sef al Compaq, Michael Capellas, adus in fruntea gigantului telecom, a reusit sa readuca compania in profit la inceputul acestui an. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO