Business Hi-Tech

Vremuri grele pentru Sega si Nintendo

29.05.2000, 00:00 19



Producatorii de jocuri video trec printr-o perioada grea din punct de vedere financiar, doua dintre cele mai mari companii japoneze din acest sector fiind afectate puternic de cresterea concurentei.

Sega, a treia companie producatoare de jocuri video din Japonia, a anuntat saptamana trecuta a treia serie consecutiva de rezultate anuale negative, in ciuda cresterii cu 20% a vanzarilor.

Sperantele ca noua sa consola de jocuri va face ca finantele diviziei Sega Dreamcast sa revina la normal, par a fi abandonate. In anul financiar 1999-2000, compania nipona a inregistrat pierderi nete de peste 400 de milioane de dolari, comparativ cu 69 mil.USD in exercitiul precedent. In urma anuntarii rezultatelor financiare, presedintele Sega Enterprises, Shoichiro Irimajiri, a demisionat. Pierderile inregistrate de Sega au avut loc chiar in conditiile cresterii cu 21,5% a veniturilor, datorate in mare parte vanzarilor noii console Dreamcast, primul dispozitiv de jocuri video cu tehnologie de 128 de biti.

Motivul principal pentru evolutia negativa a finantelor companiei pare a fi competitia tot mai mare cu care Sega a trebuit sa se confrunte de la lansarea popularei console PlayStation2 produse de Sony si care rivalizeaza mult cu Dreamcast, ambele fiind realizate pe baza aceleasi tehnologii de 128 de biti.

Competitia dintre cele doua companii se va intensifica o data cu lansarea PlayStation2 pe pietele Statelor Unite si Europei Occidentale. Pierderile inregistrate de Sega au confirmat in mare parte estimarile anterioare ale analistilor. In cursul acestui an, valoarea actiunilor companiei nipone a scazut la bursa de la Tokyo cu 49%.

Necazurile nu au ocolit nici compania Nintendo, principalul producator de jocuri video din Japonia inregistrand o scadere a profiturilor cu 34,7% in 1999. Aprecierea monedei nipone a fost principalul factor al evolutiei negative a profiturilor companiei, vanzarile substantiale de programe pentru Pokemon, popularul joc de buzunar, nereusind sa elimine impactul negativ al unui yen mai puternic.

Profitul net al companiei pe anul financiar 1999-2000 s-a redus de la aproape 800 de milioane de dolari cu un an in urma la aproximativ 520 mil.USD.

Cu toate acestea, specialistii din cadrul companei se asteapta ca profitul net al intregului grup Nintendo sa creasca in acest an cu 46,3% pe baza vanzarilor produselor din gama Game Boy si a consolelor Dolphin, ce vor fi lansate pe piata la sfarsitul anului. Dolphin va inlocui mai vechea versiune Nintendo64 si va rivaliza cu PlayStation 2, ambele utilizand tehnologie de 128 de biti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO