Business Hi-Tech

Studioul de jocuri video Amber a renunţat la ajutorul de stat de 2,8 mil. euro alocat pentru a crea 120 de locuri de muncă în Botoşani şi Craiova. „Nu se putea susţine şi crea numărul de locuri de muncă eligibile pentru proiectul din Botoşani şi Craiova”. Update: Nu închidem în Botoşani

Studioul de jocuri video Amber a renunţat la ajutorul de...

Autor: Adrian Seceleanu

10.05.2024, 19:51 609

Amber Studio, un producător local de jocuri video cu afaceri de 45 mil. dolari în 2022, a decis să renunţe la un ajutor de stat de 2,7 mil. euro care venea la pachet cu obligaţia de a crea 120 de locuri de muncă în Botoşani şi Craiova, cu o investiţie totală de 4,6 mil. euro, conform datelor dintr-un convocator al acţionarilor publicat de societate.

Compania pune decizia de a renunţa la ajutorul de stat pe contextul economic dificil din industria de jocuri dar şi pe imposibilitatea de a se crea şi susţine locurile de muncă din cele două oraşe, arată documentul.

„Ca urmare a situaţiei economice globale în ceea ce priveşte industria în care activează societatea, dar şi a faptului că nu se putea susţine şi crea numărul de locuri de muncă eligibille pentru Proiectul de investiţii <Dezvoltarea activităţii Amber Studio - S.A. la Botoşani şi Craiova>, s-a depus volluntar cererea de încetare acord de finanţare nr. 45/15.02.2024”, conform documentului.

Conform deciziei 247 din decembrie 2022 Amber Studio primise acordul Ministerului Finanţelor pentru un proiect de investiţii de 4,63 mil. euro pentru a crea 120 de locuri de muncă în principal în Botoşani. Statul urma să ofere un ajutor de 2,78 mil. euro pentru realizarea proiectului.

La finele anului 2023 Amber Studio raportase la Ministerul Finanţelor că angajase 73 de oameni, sau 61% din obiectiv, şi că înregistrase cheltuieli eligibile de 0,39 mil. euro, fără a fi primit însă până la momentul respectiv vreo plată de la stat.

Convocatorul face referire la modificarea actului constitutiv al societăţii în legătură cu desfiinţarea de puncte de lucru, sucursale sau sedii secundare, dar nu menţionează explicit dacă firma va închide sau nu birourile din Botoşani şi Craiova, sau care va fi soarta lor în continuare. La momentul publicării acestui text, pe pagina web a Amber mai apar anunţuri de recrutare pentru biroul din Botoşani.

ZF a transmis vineri dupămasă întrebări despre decizie către echipa de comunicare a Amber Studio, fără a primi un răspuns până la momentul publicării acestui articol.

Convocatorul publicat în Monitorul Oficial arată că societatea a încheiat anul 2023 cu o pierdere de 10,7 mil. lei, care va fi acoperită din câştigurile din anii anteriori. „Ordinea de zi pentru Adunarea acţionarilor din 29 mai 2024: Aprobarea şi acoperirea pierderii contabile nete în cuantum de 10.726.140,54 RON rezultată la încheierea exerciţiului financiar 2023 după cum urmează: Din rezultatul reportat aferent anului 2020, în cuantum de 1.577.144,81 RON; Din rezultatul reportat aferent anului 2020 din corecţiile exerciţiului, în cuantum de 456.735,70 RON; Din rezultatul reportat aferent anului 2021, în cuantum de 7.547.253,20 RON; Din rezultatul reportat aferent anului 2022, în cuantum de 1.145.006,83 RON”, conform documentului.

Convocatorul include şi propuneri pentru acordarea de acţiuni către fondatorul Mihai Pohonţu, alţi manageri şi societăţi.

În luna ianuarie 2024 Jaime Giné Dominguez şi-a înaintat demisia din funcţia de director general al Amber Studio, şi a fost înlocuit de Mihai Pohonţu, cu un mandat de 4 ani, fără acordarea unei remuneraţii, conform unei alte decizii publicate în Monitorul Oficial.

Update, sâmbătă 11 mai

Amber Studio nu va închide biroul din Botoşani ca urmare a renunţării la ajutorul de stat de 2,8 mil. euro, au declarat pentru ZF sâmbătă dimineaţă reprezentanţii companiei. "Renunţarea la ajutorul de stat nu influenţează activitatea studioului din Botoşani. Cei peste 120 specialişti din biroul de la Botoşani continuă să ofere servicii de testare şi alte servicii partenerilor nostri globali. Anul trecut tatonam ideea dezvoltării business-ului şi în alte zone alte ţării, inclusiv deschiderea unui studio în Craiova. Aici exista un punct de lucru inactiv, pe care am decis să îl închidem. Este o decizie administrativă care nu impactează activitatea noastră", conform companiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO