Business Hi-Tech

Vreau sa am afacerea mea - varianta americana

26.05.2004, 00:00 224



Atunci cand te hotarasti sa incepi o afacere, sa o extinzi pe cea curenta intr-un nou domeniu sau sa cumperi una, este bine intai sa examinezi situatia cu un ochi obiectiv si sa tragi concluziile corecte.



Tocmai de aceea a fost creat MyOwnBusiness.org, un site care isi propune sa sprijine pe toata lumea, gratuit, atunci cand vine vorba de afaceri. De fapt, textele de pe site se constituie intr-un ghid in 12 pasi privind afacerile, iar informatiile sunt gratuite, in engleza si spaniola. Mai mult, exista un serviciu cu noutati pe e-mail si un forum de discutii, si acestea fara nici un cent platit din buzunar. Datele sunt si in format text, si in in format video - 100% interactiv.



"Oamenii esueaza in afaceri pentru ca trec cu vederea cateva principii fundamentale", apreciaza autorii site-ului. Tocmai de accea, evaluarea afacerii sau a deciziei de a extinde afacerea se face extrem de riguros. Toate categoriile permit contactarea realizatorilor site-ului pentru sfaturi suplimentare si exista si un ghid practic de realizare a planului de afaceri.



Pagina prezinta de asemenea un ghid al deciziilor de afaceri : ce sa faci intotdeauna si ce sa nu te incumeti nici atunci cand ai bani de pierdut. De asemenea, este si un complex glosar de termeni si un ghid al taxelor si impozitelor, gandit insa pentru companiile din America. Nu lipsesc citatele celebre privind lumea afacerilor sau alte sfaturi.



MyOwnBusiness nu trece cu vederea faptul ca afacerea are nevoie de un sediu, trebuie sa lucreze cu o companie de asigurari, are nevoie de sprijinul bancilor sau de partea de marketing. O companie trebuie sa aiba cea mai buna solutie de comuncatii, o stratgegie de comert pe Internet, un sistem de organizare riguros. Site-ul prezinta si informatii privind sistemul de lucru in franciza, dar si solutii de extindere a unei companii. In plus, exista o sectiune unde managerii pot lua lectii direct de la miliardarul Donald Trump.



Un manager de succes trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici, spun realizatorii site-ului: intai sa fie extrem de curajos, realizand ca exista si vremuri bune si perioade dificile. Apoi, managerul trebuie sa fie inteligent, pentru a evalua rapid tonele de informatii, pentru a indentifica problemele si a gasi cele mai bune solutii. Iar nu in ultimul rand, orice decizie de afaceri presupune existenta unui capital.



Informatiile sunt structurate pas cu pas, iar intregul proces decizional este realizat in modul cel mai logic cu putinta. Pentru a vedea daca sunteti un manager de succes sau daca ati ales afacerea corecta, puteti pune pe hartie toti factorii, acordandu-le note intre 1-10 si realizand apoi media pentru a vedea cat de bine a mers respectivul proiect. Pe site, la fiecare din cele 12 lectii, exista chestionare interactive care va pot de asemenea ajuta sa luati decizia corecta. Nu lipsesc nici povestile de succes, nici exemplele cu oameni care au urmat sfaturile site-ului si au reusit sa puna pe picioare sau sa readuca in profit o afacere.



Nu mai este astfel o surpriza ca peste 70.000 de oameni viziteaza pagina MyOwnBusiness.org in fiecare luna, iar site-ul a supravietuit crahului dot-com, fiind pe piata de 11 ani. Realizatorii paginii au ales sa se organizeze ca fundatie non-profit, iar veniturile site-ului provin din donatiile utilizatorilor sau a marilor companii.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO