Business Hi-Tech

Vodafone: Suntem interesati de Internetul mobil de mare viteza prin WiMax

29.05.2006, 00:00 27

Tehnologia wireless WiMax le permite furnizorilor de servicii sa acopere, prin unde radio, suprafete mari, de pana la 50 km, cu o singura antena, cu o viteza de transfer al datelor de pana la 70 MB pe secunda.

Pe langa accesul la Internet, WiMax permite furnizarea de servicii de voce prin Internet (VoIP), dar si de televiziune digitala (IPTV). Tehnologia se afla inca in faza de dezvoltare, la nivel mondial, dar pe piata exista deja echipamentele necesare lansarii unor asemenea servicii.

Potrivit datelor disponibile acum, accesul la serviciile de transfer de date WiMax va putea fi realizat atat prin dispozitive mobile, precum un card (modem radio) de date, cat si prin echipamente fixe, mai exact o antena care sa receptioneze semnalul WiMax si un tip de "decodor" (modem) la care sa fie conectate echipamentele prin care vor fi accesate Internetul sau servicii de televiziune digitala.

Daca serviciile de WiMax mobil vor fi disponibile, un utilizator de laptop, spre exemplu, ar putea avea acces mobil la Internet de mare viteza daca va utiliza un card de date Wimax.

"Vodafone Romania a efectuat primele teste tehnice de WiMax fix (802.16) din Romania, inca din octombrie 2004, pentru a evalua potentialul acestei tehnologii din perspectiva cerintelor pietei si a serviciilor solicitate de clienti" a declarat pentru ZF Marian Pantazescu, Senior Network Director la Vodafone Romania. El a adaugat ca "Vodafone oferea inca din 2003 solutii integrate de comunicatii, fixe si mobile, iar compania a mizat pe cartea 3G, care ofera si avantajul mobilitatii".

Operatorul "are in plan si testarea tehnica a solutiilor de WiMax mobil, in standardul 802.16e, de indata ce tehnologia va fi disponibila", a adaugat Marian Pantazescu. Operatorul nu are acum un plan de lansare a unor servicii WiMax, insa va testa orice tehnologie care ar putea raspunde cerintelor pietei, au precizat reprezentantii Vodafone.

Pentru a putea lansa servicii bazate pe tehnologia WiMax operatorii interesati vor avea nevoie de o licenta eliberata de Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI), care evalueaza de altfel utilizarea spectrului radio compatibil si urmeaza sa anunte care vor fi benzile de frecventa disponibile pentru WiMax.

"Pentru standardul WiMAX fix s-a stabilit ca este optima banda de 3,4-3,6 GHz, iar in Romania exista in acest moment discutii la nivel de experti intre IGCTI, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Radiocom pentru eliberarea unei portiuni din banda 3,6 -3,8 GHz care ar putea fi folosita pentru WiMax", a precizat pentru ZF Catalin Marinescu, presedintele IGCTI. El a adaugat ca in cateva zile va fi publicata evaluarea realizata de IGCTI privind utilizarea benzii de 3,5 GHz, moment in care care ar putea fi furnizate si detalii despre lansarea acestui tip de servicii in Romania. Seful IGCTI considera ca "este fezabila estimarea conform careia utilizatorii romani vor putea beneficia de tehnologia WiMAX anul viitor". Printre operatorii care si-au anuntat pana acum intentia de a testa si, eventual, de a si lansa in viitor, solutii WiMax se numara si RomTelecom, Orange si UPC Astral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO