Business Hi-Tech

Vodafone oferă Salvamont noi echipamente şi tehnologii, inclusiv roboţi şi o dronă subacvatică

Vodafone oferă Salvamont noi echipamente şi tehnologii,...

Autor: Adrian Seceleanu

19.07.2023, 21:33 89

Vodafone, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală IT&C, va oferi noi echipamente şi tehnologii Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani (Salvamont), cu care are un parteneriat de aproape 20 de ani, conform unui anunţ al companiei.

„La un an de la lansarea soluţiilor digitale cu drone care, împreună cu puterea şi fiabilitatea reţelelor Vodafone GigaNetwork 5G şi GigaNetwork FIBRĂ, ajută la reducerea semnificativă a timpului de căutare a victimelor şi la salvarea mai multor vieţi omeneşti, Salvamont România beneficiază în premieră naţională de primul detector subacvatic de tip sonar digital – AquaEye VODASAFE, de robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device), de propria dronă subacvatică şi un scubajet pentru a ajunge  în locurile greu accesibile de sub apă.
Echipamentele au fost achiziţionate în contextul în care numărul de incidente care au loc în peşteri parţial inundate, lacuri, canioane şi pe cursurile râurilor montane este în continuă creştere, cele mai multe intervenţii având un grad de dificultate ridicat”, a anunţat Vodafone.

„Ani întregi ne-am bazat doar pe o brumă de echipament şi pe dăruirea şi efortul salvatorilor montani, dar acum, ca rezultat al colaborării de aproape 20 de ani cu Vodafone România, folosim inovaţia şi tehnologia de ultimă generaţie în derularea acţiunilor de salvare. Totodată, faptul că am devenit resursă de pregătire şi informare pentru echipe de salvare din ţări cu mare tradiţie ne confirmă că alegerea şi îndrăzneala noastră de a aborda, inova şi dezvolta noi soluţii în salvarea montană este cea corectă şi acest lucru înseamnă vieţi salvate”, a declarat prof. Sabin Cornoiu, director Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Gorj şi preşedinte Salvamont România.

„Echipamentul achiziţionat în baza parteneriatului cu Vodafone şi cu sprijinul Consiliul Judeţean Gorj asigură intervenţii mult mai rapide, mai puţin costisitoare şi cu riscuri reduse pentru salvatorii acvatici şi subacvatici ai Salvamont România, conform Vodafone.

„Misiunea noastră este să conectăm societatea, cu ajutorul tehnologiei, pentru un viitor mai bun. În cei peste 25 de ani de existenţă şi inovaţie în România, Vodafone a investit pe plan local peste 5 miliarde de euro şi continuăm să ne aducem contribuţia zi de zi pentru a avea un impact direct, pozitiv şi real asupra vieţii comunităţilor. Credem în puterea tehnologiei, iar parteneriatul cu Salvamont România este un exemplu de bune practici, în care mediul privat şi societatea civilă schimbă în bine lumea în care trăim. Suntem mândri să ştim că toate resursele investite în parteneriatul cu Salvamont România salvează vieţi”, a declarat Alexandra Olaru, Director Legal & External Affairs, Vodafone România.

Ce informaţii a mai comunicat Vodafone despre echipamentele intrate în folosinţa Salvamont şi parteneriatul cu Asociaţia:

* Detectorul subacvatic AquaEye VODASAFE se bazează pe înaltă tehnologie şi Inteligenţă Artificială şi foloseşte un sistem de tip sonar digital pentru a scana în doar câteva secunde zona de căutare la o adâncime de 50 metri. Algoritmii de detecţie sunt antrenaţi pentru a face diferenţa între oameni şi alte obiecte aflate în apă, marcând poziţia exactă a unei persoanei şi putând să acopere, astfel, o suprafaţă de peste 8000 m2 într-o singură operare.
Robotul Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device) este un dispozitiv revoluţionar, menit să schimbe modul în care sunt salvaţi oamenii din ape deschise, respectiv lacuri de munte, de 6 ori mai rapid decât prin metoda clasică. Robotul este operat de către un salvator, iar odată ce este lansat, acesta poate asigura plutirea la punct fix, pentru 4 persoane simultan, în apă liniştită. Totodată, robotul poate fi pregătit pentru lansare în mai puţin de un minut, spre deosebire de misiunile clasice, în care este nevoie de pregătirea bărcilor şi a echipajelor de intervenţie.

* Drona subacvatică este una de calibru industrial, folosită exclusiv pentru scenarii profesionale, în cazul de faţă misiuni de căutare sub apă a persoanelor pierdute. Aceasta poate ajunge până la 150 m sub apă, având o autonomie de 5 ore, sistem topografic, cameră video şi braţ robotic.

* Scubajetul este un sistem de tip propulsie subacvatică cu jet, folosit ca sistem de tracţiune pentru salvatori în locurile greu accesibile de sub apă sau în locurile îndepărtate, unde este nevoie de energie şi putere suplimentare, şi care nu permit accesul unei ambarcaţiuni. Acesta este un sistem modular care permite diferite configuraţii, în funcţie de specificul fiecărei misiuni de salvare şi dispune de mai multe tipuri de motoare, elice şi baterii.

* 80% din echipele Salvamont România folosesc drone în misiunile de salvare montană, reducând astfel de până la zece ori timpul necesar pentru căutarea şi salvarea de victime. În România există 42 de echipe de salvare montană, organizate în 26 de judeţe, iar în 17 judeţe se operează deja cu drone şi tehnologie oferite de Vodafone, restul fiind în curs de echipare.
Totodată, soluţiile digitale cu drone Vodafone şi Salvamont deschid noi orizonturi în ceea ce priveşte domeniile de utilizare. La un an de la lansarea programului, dronele sunt folosite, în premieră naţională, pentru scanarea suprafeţelor afectate de cutremure în zonele montane de interes turistic. Acţiunile recurente au drept scop identificarea rocilor de mari dimensiuni, potenţial instabile sau dislocate de pe versanţi. În cadrul etapei de analiză, zonele identificate cu eventuale probleme sunt cartografiate şi inspectate ulterior de alpinişti profesionişti.

* România a devenit, în ultimul an, singura ţară din Europa cu acoperire naţională pentru procesarea fotogramelor prin intermediul programului SARUAV, care se foloseşte de Inteligenţa Artificială pentru a detecta automat persoane. Acest program face parte din soluţiile puse la dispoziţia Centrului Naţional de Analiză Date Salvamont-Vodafone, care, conectat la reţeaua GigaNetwork FIBRĂ, analizează şi procesează datele venite din teren (de la drona pentru fotogrametrie) în doar câteva minute (aprox. 100 fotografii în 2 minute). Începând cu 1 august – ziua Salvamont România, la nivel naţional vor deveni operaţionale 11 dispecerate locale pentru procesarea detecţiei automate de persoane, cu ajutorul sistemului SARUAV, în judeţele Braşov, Sibiu, Mureş, Prahova, Harghita, Maramureş, Dâmboviţa, Hunedoara, Mehedinţi, Cluj şi Neamţ. Acestea vor funcţiona alături de Centrul Naţional de Analiză Date aflat în judeţul Gorj. România se va situa, astfel, pe primul loc în ceea ce priveşte acoperirea naţională în acest sens şi pe locul II la nivel mondial, raportat la numărul de centre locale de analiză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO