Business Hi-Tech

Virusii de mobil vor ataca abia in 2008, insa foarte dur

23.06.2005, 18:43 11

Utilizatorii de telefoane mobile cu functii avansate nu trebuie sa-si faca griji in legatura cu aparitia de virusi periculosi in urmatorii doi ani si jumatate. Insa, incepånd din 2008, nici cel mai puternic antivirus nu se va mai putea opune invaziei de programe concepute de hackeri pentru a ataca telefoanele mobile.

Concluzia apartine prestigioasei firme de cercetare a pietei Gartner, relateaza ZDNet.com. Intr-un studiu publicat recent, compania cerceteaza modul in care firmele de telecom trebuie sa se pregateasca in prezent pentru a face fata atacurilor in crestere asupra echipamentelor mobile (telefoane si PDA-uri). Conform autorilor raportului, este putin probabil ca un virus cu raspåndire rapida sa infecteze masiv telefoanele mobile inainte de finalul anului 2007.

a??In ciuda intenselor speculatii si zvonuri din piata, conditiile necesare pentru ca un virus sa se poata raspåndi pe mai mult de 30% dintre telefoanele mobile inteligente (smartphones) nu se vor indeplini inainte de sfårsitul anului 2007a??, se scrie in raportul Gartner.

Insa doi factori principali vor stimula crearea unui mediu favorabil hackerilor de telefoane, au spus analistii companiei de cercetare. In primul rånd, telefoanele mobile inteligente vor constitui in jur de o treime din totalul pietei. In al doilea rånd, utilizatorii vor fi deja obisnuiti sa schimbe in mod regulat fisiere multimedia intre ei.

a??Virusii nu pot infecta un numar mare de echipamente mobile daca nu exista o masa critica de 30% dintre utilizatori care primesc in mod curent e-mailuri cu atasamentea??, se scrie in raport. a??Påna la finalul lui 2007, trimiterea de atasamente pe mobil va deveni deja o obisnuinta. Iar in momentul in care smartphone-urile vor avea o cota de piata de 30% - lucru care foarte probabil se va intåmpla in aceeasi perioada - atacurile de mari proportii vor fi iminentea??. In plus, analistii au avertizat ca in momentul in care smartphone-urile vor atinge o masa critica, specialistii in securitate va trebui sa gaseasca alte metode de aparare decåt actualul tip de programe antivirus, pe care le-au descris drept a??ineficientea??.

a??Antivirusii instalati astazi pe telefoane sunt mai mult o unealta de curatare dupa infectare decåt una de prevenirea??, au conchis autorii raportului Gartner.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO