Business Hi-Tech

Virgil Profeanu, fondatorul VEGO Holdings, companie de proiectare şi tehnologie: 20% din cifra de afaceri din acest an a fost realizată utilizând AI şi ne propunem ca la finalul anului să atingem 30%. Utilizarea AI ne-a ajutat să avem o zi de vineri liberă pe lună

Virgil Profeanu, fondatorul VEGO Holdings

Virgil Profeanu, fondatorul VEGO Holdings

Autor: Alexandra Cepăreanu

31.08.2023, 17:41 1422

Costurile unui proiect imobiliar pot fi mai mici cu 10% până la 15% dacă în întreg procesul de proiectare şi execuţie sunt utilizate instrumente software ce înglobează Inteligenţă Artificială (AI), roboţi software şi algoritmi, au transmis reprezentanţii VEGO Holdings (Virtual Environment Generation & Optimization), companiei de tehnologie şi proiectare în construcţii, de la urbanism, arhitectură, structură, la infrastructură şi instalaţii din România.

„Eficientizarea costurilor se realizează în principal prin reducerea timpului necesar proiectării, reducerea erorilor în proiectare şi reducerea timpului necesar pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor şi deblocarea resursei om pentru a se implica în principal în identificarea celor mai eficiente soluţii tehnice. De exemplu, VEGO a reuşit să reducă cu până la 40% durata de timp necesară obţinerii avizelor necesare pentru proiectele pe care gestionează pentru clienţii săi, folosind inteligenţa artificială ca instrument de a înţelege mai rapid cerinţele autorităţilor”, au transmis reprezentanţii VEGO Holdings.

În prezent, compania derulează peste 100 proiecte simultan, fiecare cu o durată medie de nouă luni, fiecare având nevoie de câte 1.000 de avize, în medie.

„În acest moment, pentru a discuta cu cifre concrete, 20% din cifra de afaceri din acest an a fost realizată utilizând AI şi ne propunem ca la finalul anului să atingem 30%. Utilizarea AI ne-a ajutat să avem o zi de vineri liberă pe lună, iar începând din luna august 2023 am trecut la doua zile libere pe lună. Având în vedere eficienţa pe care am obţinut-o prin implementarea unor soluţii mai complexe bazate pe automatizare şi AI am decis să implementăm de la 1 septembrie săptămâna total redusă de lucru, de 4 zile pe săptămână (48 de zile de concediu suplimentare pe an)”, a spus Virgil Profeanu, fondatorul VEGO Holdings.

Reprezentanţii companiei estimează că fără utilizarea roboţilor software, algoritmilor şi inteligenţei artificiale în procesul de planificare strategică, ar fi fost necesar ca 10% din munca totală depusă să fie alocată procesului de planificare şi replanificare a activităţii, respectiv 1.500 ore lunar pentru fiecare 100 de angajaţi.

„Utilizând instrumentele software de inteligenţă artificială, VEGO reuşeşte să reducă durata procesului de planificare până la 2% din munca totală depusă într-o lună, respectiv 330 ore pentru cei 180 de angajaţi.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO